Pyri suojautumaan kuuman sään haitoilta. Tunnista lämpösairauksien oireet, ja tiedä kuinka toimia. Pidä huolta läheisten voinnista.
Kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja kenelle tahansa. Erityisen herkkiä haitoille ovat ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista kärsivät, raskaana olevat sekä vauvat ja pienet lapset.
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksessä sekä Seinäjoen kaupungin kiirevastaanotolla kuuman sään vaikutus on jo nähtävissä. Hoitoon hakeutuu etenkin helteen haitoista kärsiviä ikäihmisiä.
– Kuumalta säältä suojautumiseen pätevät yksinkertaiset ohjeet: sisätilojen viilentäminen, suoran auringonpaisteen välttäminen sekä riittävä nesteen- ja ravinnonsaanti. Tärkeää on pitää helteen aikana päivittäin huolta läheisten ikäihmisten voinnista, yhteispäivystyksen osastonylilääkäri Jari Nyrhilä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä korostaa.
– Alkoholi ja kofeiini kuivattavat elimistöä, joten niitä tulisi helteillä välttää. Festareilla tärkeää on, että kavereista pidetään huolta, Nyrhilä jatkaa.
Kuumuus sekä runsaasta hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin.
Kansankielestä tuttu auringonpistos tarkoittaa lievää lämpöhalvausta. Se aiheutuu suoran auringonpaisteen aiheuttamasta elimistön lämmönnoususta. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys. Auringonpistoksesta kärsivä tulee siirtää lepäämään viileään. Pää kannattaa asettaa kohoasentoon ja otsalle laittaa viileä kääre.
Lämpöuupumuksen mahdollisia oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Vaatteita tulee vähentää, ja kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden avulla.