Hoitoalan lakolla vaikutuksia myös Etelä-Pohjanmaalle – Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan

0

Hoitoalaa koskeva lakko on alkanut tänään 1.4. kuudessa sairaanhoitopiirissä.

Etelä-Pohjanmaa ei tässä vaiheessa ole lakkoon kuuluvien sairaanhoitopiirien joukossa. Sen sijaan samaan erityisvastuualueeseen kuuluva Tays on, joten lakolla on vaikutuksia myös Etelä-Pohjanmaalle.

Lakon vuoksi Taysissa lopetetaan kaikki kiireetön ja osa kiireellisestäkin hoidosta.

Tämä näkyy potilaiden siirtoina Seinäjoen keskussairaalaan. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja lainsäädännön mukaisesti sairaanhoitopiirien tulee yhteistyössä turvata kiireelliset ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kirsi Juvila

– Näin ollen meillä Etelä-Pohjanmaallakin on velvollisuus hoitaa tarvittaessa Tays-erityisvastuualueelta tulevia potilaita. Toisaalta Taysin tulee hoitaa Etelä-Pohjanmaan kiireellistä tai päivystyksellistä yliopistosairaalatasoista hoitoa tarvitsevat potilaat myös lakon aikana, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kirsi Juvila toteaa.

Taysista on jo siirretty joitakin potilaita myös Seinäjoen keskussairaalaan. Muutamia potilaita on tullut jo eilen operatiiviselle toiminta-alueelle. Odotettavissa on, että myös konservatiiviselle toiminta-alueelle on siirtymässä potilaita Taysista.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on varautunut omalta osaltaan Taysiin vaikuttavaan lakkoon. Seinäjoen keskussairaalasta kaksi leikkaussalia on suunnitellusti suljettuna tulevan alkuviikon ja myös konservatiivisella toiminta-alueella on varauduttu ottamaan Taysista mahdollisesti siirtyviä potilaita vastaan.

– Alueemme terveyskeskukset ovat myös hienosti tehneet yhteistyötä ja tilanteensa sallimissa rajoissa ottaneet potilaita vastaan. Yhteistyössä ja yhdessä pystymme turvaamaan sekä omien että Taysista tulevien potilaiden hoidon. Potilasturvallisuus ei tällä hetkellä vaarannu Etelä-Pohjanmaalla, Juvila korostaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI