Jopa kolmet poikaset vuodessa… ORAVILLA  JUHLA-AIKAA !

1
Kuusen kerkät muistuvat oraville käpyjen korvikkeena (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Luonto on tänä vuonna näyttänyt lähes parastaan. Talvella oli lunta ja pakkasta sopivasti. Kevään ja alkukesän alkaessa on sää vaihdellut sateisesta lämpimän aurinkoisiin poutapäiviin. Tulvat ja yökylmätkin ovat pysyneet siedettävinä.

Voidaankin kokonaisuudessaan todeta, että luonto ja sen kasvuolosuhteet ovat olleet lähes ainakin keskitasoa paremmat. Myöskin luonnon kasvusta  ruokansa saavat eläimet ja linnut ovat nauttineet  olostaan.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa kaikille tuttuakin tutumpi, tavallinen orava. Onhan kyseessä yhtä hyvin kaupunkien keskustoissa ja maaseudun pihojen puissa viihtyvä vilistäjä.

Nyt vallitsee”kurreilla” oikein juhla-aika. Kuuset kukkivat punaisina. Se tietää hyvää käpyvuotta ja luonnollista ruokaa oraville ja tikoille, sekä muille käpylinnuille. Kuusenkerkät ovat myös maistuvimmillaan. Niitä on myöskin runsaasti nautittavaksi.  Oravien lisäksi ihmisillekin terveysravintona sellaisenaan tai jalostettavaksi vaikkapa juomaksi ja siirapiksi.

Poikasten siirto, kirppujen valtaamista vanhasta pesästä toiseen pönttöön vaati emolta melkoista taitoa. Erityisesti kulkuaukosta sisään saanti on työlästä, kun poikanen hangoittelee vastaan. (Kuva: Pentti Hautala)

Kuusien kukoistaminen lupaa hyvää oravien lisääntymisellekin. Heillähän on taito säänöstellä poikastuotantoa luonnon olosuhteiden mukaan. Niukkoina käpyvuosina perillisiä ei synnytetä. Heikkoina vuosina yksi poikasporukka ja hyvinä jopa kolmet poikaset vuodessa.

Pihaoravat käyttävät osaavasti lintujen ruokintapaikkoja hyväkseen ja perhe kasvaa yleensä kaksi kertaa vuodessa. Omassa pihapiirissäni olen  tilastoinut kerralla syntyneeksi suuremmaksi poikasluvuksi 8.

Oravien touhuissa on paljon tähän vuodenaikaan seurattavaa. Tavallinen näky on kuusenkerkkien ahkeran syönnin lomassa poikasten siirtäminen toiseen pesään. Siirto tulee ajankohtaiseksi, kun toiseen, entiseen pesään on tullut kevään kuluessa kirppuja.

Poikasten siirrossa onkin emolla kova työ, kun kantaa melkein itsensä kokoista, vastaan rimpuilevaa nuorukaista, syliotteella maata pitkin pitkiäkin matkoja uuteen valitsemaansa kotiin. Yleensä puussa sijaitsevaan pönttöön.

Kuuset kukkivat punaisena. Se  takaa hyvää käpysatoa ja ruokaa oraville ja käpylinnuille. (Kuva: Pentti Hautala)

 

1 KOMMENTTI

  1. Ihanaa, hienoa, kaunista. Nautinnollista on Suomen kevät ja luonto sekä sen eläimet. Maailman parasta! Hyvä ettei pääse ulkomaille koronan estäessä. Jospa nyt huomataan oman maan tarjoamat ruhtinaalliset olosuhteet. On suorastaan taivaallinen lahja meille suomalaisille, kun on Hautalan Pentin tapaisia taitavia tulkitsijoita ja herättelijöitä, että me huomaisimme luonnon tarjonnan ja muunkin elämänmeno armaassa Suomen maassamme. Kiitos!! – Sekä siitä,että tällaista julkaisuja on, mistä voimme aivan maksutta elämäämme vahvistaa ja ilostuttaa monipuolisesti.

JÄTÄ KOMMENTTI