Juhlallinen ja arvokas valatilaisuus Virroilla | 164 alokkaasta tuli lentosotamiehiä

0
Eversti Mika Kulkas, alokas Kukka-Maaria Lindqist ja kaupunginjohtaja Henna Viitanen laskivat seppeleen sankariristille. Kunniavartiossa alikersantit Juho Kahelin ja Samuli Tallgren.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla järjestettiin perjantaina (12.8.) Satakunnan lennoston Suojauskomppanian saapumiserän 2/2022 valatilaisuus.

Juhlallisen sotilasvalan vannoivat ja sotilasvakuutuksen antoivat 164 alokasta. Valan ja vakuutuksen jälkeen heistä tuli lentosotamiehiä. Valapäivä käynnistyi seppeleenlaskulla sankariristille. Seppeleen laskivat lennoston komentaja, eversti Mika Kulkas, kaupunginjohtaja Henna Viitanen ja sotilasvalan vannova alokas Kukka-Maaria Lindqist Tampereelta. Sotilasvalatilaisuus pidettiin Virtain urheilukentällä ja sen komensi insinöörieverstiluutnantti Harri Saarinen. Sotilasvalakaavan esilukijana toimi kaupunginjohtaja Henna Viitanen.

Ohimarssiin vastaanottivat eversti Mika Kulkas, kaupunginhjotaja Henna Viitanen ja sotaveteraani Kalervo Kangasaho.

Eversti Mika Kulkas korosti valatilaisuuden ainutkertaisuuden kokemusta tuleville lentosotamiehille. -Tämä tilaisuus on näille nyt palvelukseen astuneille, tuleville sotilaille ainutkertainen. Sotilasvalaa ei vannota Satakunnan lennostolle ja ei edes puolustusvoimille. Se vannotaan Suomelle ja suomalaisille. Viime kädessä se on lupaus, joka vannotaan valassa itselle. muistutti eversti Mika Kulkas.

Eversti Kulkas painotti myös valatilaisuuden yhteiskunnallista merkitystä. -On ensi arvoisen tärkeää, että valatilaisuus koetaan osaksi normaalia toimintaa. Näin osaltaan rakentuu yhteys yhteiskunnan ja edessämme seisovien maanpuolustajien välille, osana Suomen kokonaisturvallisuuden mallia. Yhdessä olemme vahvoja.

-Vain osoittamalla uskottavaa puolustuskykyä ja tahtoa, voimme turvata kansakuntamme turvallisuusuhkista vaarallisimmalta sodalta. Suomen puolustus ratkaisun tärkein päämäärä on sodan ennaltaehkäisy. Suomen puolustusratkaisu perustuu terävään teknologiseen kärkeen, asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin. Nato-jäsenyys ei tule muuttamaan tätä perusasetelmaa. Naton kolmannen artiklan mukaisesti jokainen jäsenmaa vastaa oman alueensa puolustuksesta lähtökohtaisesti itse.

Suomen puolustusta on kehitetty määrätietoisesti silloinkin, kun monet muut Euroopan maat ovat ajaneet puolustuskykyään alas. Me suomalaiset voimme luottaa nyt ja tulevaisuudessa siihen, että osana Natoa meillä on takanamme liittouman muodostama vahva pidäke ja yhtä lailla, vahva kansallinen puolustuskyky. Minulla, teillä ja meillä kaikilla on siinä yhdessä tärkeä rooli. Jokainen teistä lisää osaltaan puolustuskyvyn uskottavuutta ja siten ennaltaehkäisee sotilaallisia kriisejä, muistutti eversti Mika Kulkas.

Ohimarssi

Valatilaisuuden ohimarssi järjestettiin Rantatiellä. Ohimarssin vastaanottajina toimivat eversti Mika Kulkas, kaupunginjohtaja Sanna Viitanen ja sotaveteraani Kalervo Kangasaho. Ohimarssin komensi majuri Veli-Pekka Huttunen. Ohimarssitilaisuutta juhlisti ylilennollaan F-18 Hornet-monitaitohävittäjät.

Sotilaskalustoa urheilukentän laidalla.

Valatapahtuman jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tutustua urheilukentän ympäristössä sotilaskalustoon, nauttia ilmaisesta hernerokasta kera pannarin taikka käydä munkkikahveilla sotilaskotiautossa. Valatilaisuutta suosi pilvipoutainen, lämmin kesäsää, joka oli houkutellut runsaasti väkeä seuraamaan hienoa ja mieleenpainuvaa tapahtumaa. -jr


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI