Kansanedustaja Virta: “Turvallinen lapsuus varmistettava myös erotilanteissa”

0
Psyykkinen sairaus perheessä on monelle lapselle vaiettu salaisuus

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr) on jättänyt perjantaina (19.11.) kirjallisen kysymyksen eropalveluiden vahvistamisesta sekä lasten oikeuksien turvaamisesta erotilanteissa.

Vanhempien ero koskettaa vuosittain noin 40 000 suomalaista lasta. Vaikka suurin osa vanhemmista pystyy hoitamaan eron lapsen edun mukaisesti, silti vuosittain noin 1600 lapsen perheessä ero kärjistyy konfliktiksi, jolloin siihen liittyy riitoja, huoltajuuskiistoja, eron jälkeistä väkivaltaa tai vainoa, jopa perhesurman riski.

– Lapselle pitkittynyt eroriita on kuormittava ja riitainen erotilanne voi vaarantaa lapsen kasvun, kehityksen ja pahimmillaan hänen turvallisuutensa. Ensisijaista on, että ero on turvallinen niin lapsille kuin aikuisille. Tätä varten on varmistettava, että ammattilaiset tunnistavat vaativat erotilanteet, niihin liittyvät riskit ja vaarat sekä omaavat keinoja auttamiseen, Virta korostaa.

Myös palvelupolkujen kankeus ja riittämättömät resurssit aiheuttavat hankaluuksia perheille. Virran mukaan ongelmien paikkaamiseksi tulevilla hyvinvointialueilla tulee tehdä panostuksia perheiden tukeen ja eropalveluihin.

– Alueellisesti tulee varmistaa, että jokaisella hyvinvointialueella toimii moniammattillinen työryhmä, jolla on osaamista juuri vaativien erotilanteiden riskien arviointiin ja perheiden apuun. Palvelupolkujen on oltava sujuvia, jotta apua on aidosti saatavilla oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti. Eropalveluissa ja perheiden kanssa tehtävässä työssä on myös tärkeää ottaa huomioon järjestöjen osaaminen ja kehittää järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä, kiteyttää Virta.

On tunnistettava, että jokainen lapsi tarvitsee eron keskellä hänelle tärkeiden aikuisen tukea ja apua tilanteen ymmärtämiseen ja sen herättämien tunteiden käsittelemiseen. Ja panostamalla aikuisten tukeen ja palveluihin edistämme turvallista lapsuutta.

– Panostamalla laadukkaisiin eropalveluihin, ammattilaisten osaamiseen sekä toimiviin viranomaisketjuihin turvaamme eroa niin lapsille kuin aikuisille ja voimme vähentää valtavasti sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia seurauksia. Niillä voi säästää ihmishenkiä, Virta summaa.


JÄTÄ KOMMENTTI