Karhut kaadettu – Soinissa perinne jatkui, Lapualla taukoa sata vuotta

0
Jo perinteisen tavan mukaan Soinissa saalistettiin tänä syksynäkin karhu. Mutta Lapulla, edellisestä karhunkaadosta on kulunut 100-vuotta.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Maakunta

Tämän syksyn karhunmetsästys Etelä-Pohjanmaalla sujui onnistuneesti ja loppui melko lyhyeen. Lapualla kaadettiin 4. päivä syyskuuta naaras ja Soinissa uros 13.9.

Tietojen mukaan Lapualla onkin edellisestä karhunkaadosta kulunut peräti 100-vuotta. Perinnetiedon mukaan edellinen karhu kaadettiin Lapuan alueella 1920-luvun alussa.

Soinissa sitä vastoin on muodostunut kontion kaadoista jo perinne. Lähes jokaisena vuonna on metsän kuningas kukistunut Soinin alueella. Viime vuonna Alajärven rajan maisemissa. Nyt kohtalaisen kookas uros saatiin saaliiksi, jossakin Teeriperän-Teerisuon alueella, Lähellä Salosta.

Soinissa kaadettu karhu:. (Arkistokuva)

Suomenselän alueella on perinteisesti toimittu melko vaatimattomasti lupakarhujenkin suhteen. Eräänä vuonna olin ottanut jo ivan lehtijuttua varten. Sitä en kuitenkaan julkaissut ampujan pyynnöstä enkä hänen niemeäkään.

Näin siitä syystä, kun julkisuus tuo tiettävästi eräiltä tahoilta, uhkauksia ja muita ilkeitä kannanottoja. Kaikkihan ei hyväksy kannanhoidollistakaan karhunkaatoa

Lapuan karhusta oli kuitenkin juttu ja kuvia oikein maakuntalehdessä. Sitä vastoin Soinin kaadolla ei ole ylvästelty ja tietoja levitelty.

Suomen riistakeskus myönsi Etelä-Pohjanmaalle, 20.8.2022 alkaneeseen karhujahtiin kahdelle kontiolle. Kannanhoidollinen kaatolupa oikeutti jahtiin Alajärvi, Alavus, Soini ja Ähtäri alueella. Ja toinen lupa: Alajärvi, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki.

Eniten tähän mennessä on kuluvan syksyn karhumetsästyksessä mesikämmeniä saatu saaliiksi, itäisellä poronhoitoalueella Suomussalmella. Suomen itäisissä kunnissa on juhlittu jo lähes kontion peijaisia. Toisessa valtakuntien rajakunnassa, Kuusamossakin on kellistetty jo kymmenkunta. Tämä todistaa, että itärajan yli länteen on kiire karhuillakin.

Kuva: Pentti Hautala


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI