Kätilöt Vaasasta käyvät ”etätöissä” Pietarsaaressa

0
Kätilö Niina Haapaoja työssään Pietarsaaressa

Kätilöt Vaasasta käyvät ”etätöissä” Pietarsaaressa

Pietarsaaren äitiyspoliklinikan maaliskuussa uudistunut käytäntö seulontaultraäänitutkimusten osalta on saanut myönteistä palautetta. Sekä kätilöt että raskaanaolevat ovat tyytyväisiä. Yhteistyö Vaasan keskussairaalan ja Pietarsaaren sairaalan välillä saatiin käyntiin ketterästi.

Vaasan keskussairaalan seulontatutkimuksia tekevät kätilöt käyvät Pietarsaaren äitiyspoliklinikalla kahtena päivänä viikossa tekemässä ultraäänitutkimuksia äideille, jotka ovat raskausviikolla 12 ja 18–21. Kunnilla on velvollisuus järjestää nämä seulontatutkimukset ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kunnat ostavat tämän palvelun Vaasan keskussairaalasta.

– Pietarsaaressa seulontaultraäänitutkimuksia tekivät aiemmin Pietarsaaren gynekologit, mutta maaliskuun alusta yksi heidän gynekologeista jäi eläkkeelle ja sen myötä heidän miehitystilanteensa huonontui huomattavasti, kertoo Tanja Skuthälla, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Vaasan keskussairaalasta.

– Pietarsaaren ylilääkäri Fikre Fundusa otti meihin yhteyttä ja kysyi, voisivatko seulontakätilömme tehdä myös heidän seulontatutkimuksensa. Tartuimme ilomielin tähän tilaisuuteen saada enemmän näkyvyyttä Pietarsaaren alueella, Skuthälla jatkaa.

Vaasassa selvitettiin nopealla aikataululla kätilöiden halukkuutta projektiin, pohdittiin työntekijöiden riittävyyttä ja käytännön asioita, kuten potilasohjelmia ja tilastointia. Loppuihinkin kysymyksiin saatiin vastaus, kun Skuthälla, seulontakätilöt ja Vaasan keskussairaalan synnytysten ja naistentautien koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Muikku kävivät tutustumassa tiloihin Pietarsaaressa.

– Pääsimme aloittamaan seulontaultraäänitutkimusten tekemisen Pietarsaaressa muutamassa viikossa. Ensimmäinen varsinainen ultraäänipäivä Pietarsaaressa oli 8. maaliskuuta. Vastaanotto on ollut erittäin positiivista! Kätilömme lähtivät tähän avoimin mielin mukaan, joten suurin kiitos tämän onnistumisesta kuuluu heille, Skuthälla sanoo.

Nina Haapaoja, yksi kolmesta Pietarsaareen matkustavasta kätilöstä, vahvistaa ylilääkärin sanat.

– Oli yllätys, että tällaista mahdollisuutta tarjottiin. Tartuimme siihen mielellämme. Tämä on piristystä tavalliseen työhön, laitteetkin olivat jo valmiiksi tuttuja. On mukavaa, että kätilökin pystyy tekemään etätyötä, Haapaoja kommentoi.

Pietarsaaren äitiyspoliklinikalla raskausviikon 21 ultraäänitutkimuksessa käyneelle larsmolaiselle Diana Sundqvistille kätilö Nina Haapaojan tekemä ultraäänitutkimus oli hyvä kokemus.

– Nina puhuu ruotsia, joten ymmärsin kaiken mitä hän sanoi. Muutenkin tunsin olevani turvallisissa ja osaavissa käsissä. Suosittelen. Oli aivan ihanaa nähdä vauva ultrakuvissa. Hän oli kasvanut niin paljon siitä, kun viimeksi ultrattiin viikolla 13, kertoo toista lastaan odottava Sundqvist.

Haapaoja kertoo, että kuten Vaasassa, myös Pietarsaaressa seulontaultraäänitutkimuksen tekee lääkäri silloin, jos kyseessä on raskaus, joka vaatii erityistä tarkkailua, riskiraskaus tai esimerkiksi kaksosraskaus.

– Jos kätilön tekemässä tutkimuksessa löytyy jotakin poikkeavaa, asiakas saa lähetteen lääkärille Vaasaan. Voimme myös konsultoida lääkäriä puhelimitse, Haapaoja sanoo.

Diana Sundqvistin mielestä Pietarsaaren sairaalan ja Vaasan keskussairaalan äitiyspoliklinikoiden yhteistyö on hyvä asia. Hänelle ei ollut väliä tekeekö tutkimuksen lääkäri vai kätilö, kunhan hän saa asioida omalla äidinkielellään. Tyytyväisiä Pietarsaaren uusiin ultrausjärjestelyihin ovat olleet muutkin, sillä neuvolan puolelta on jo kantautunut kätilöiden korviin positiivista palautetta.

Sundqvistin edellisestä raskaudesta on kulunut jo 20 vuotta ja moni asia myös raskauden seurannassa on kehittynyt sinä aikana. Sundqvist iloitsee erityisesti ultraäänikuvista, jotka sai kotiinviemisiksi käynniltä.

– Sain sekä tavallisen että 4D-kuvan vauvasta. Esikoista odottaessani ultraäänitutkimuksia tehtiin vain yksi viikolla 16 ja ultrakuvat olivat paljon huonolaatuisempia, hän muistelee.

– Nyt oli mahtavaa nähdä vauvasta hienoja yksityiskohtia: varpaat ja sormet pystyi laskemaan, sydän löi hienosti ja muutkin sisäelimet erottuivat kuvassa, Sundqvist iloitsee.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI