Kansanedustaja Paula Risikko: Lasten ja nuorten ongelmiin puututtava heti

0
Etäkoululainen

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko on huolissaan lasten ja nuorten ongelmista, joiden määrä on kasvanut, ja jotka ilmenevät jopa väkivaltaisuutena. Tällä hetkellä erikoissairaanhoitoon ohjautuu lapsia ja nuoria, joiden ongelmat eivät sitä edellyttäisi.

Kansanedustaja Paula Risikko

– Erikoissairaanhoidon jonojen kasvu on merkki avun myöhästymisestä. Meidän on saatava kuntiin ja erityisesti perusterveydenhuoltoon palveluja, joilla voidaan lapsia ja nuoria auttaa aikaisemmin ja nopeammin heidän ongelmissaan.

Hallituksen sote-uudistus uhkaa siirtää lapsille ja nuorille tärkeät opiskeluhuollon palvelut maakuntiin. Tämä johtaa pahimmillaan koulupsykologien ja -kuraattoripalvelujen vähentymiseen juuri nyt, kun niitä erityisesti kouluihin ja opiskelijoille tarvittaisiin.

– On tärkeää, että opiskeluhuollon palveluita on saatavilla lähellä oppilaita, koulun arjessa. Koulukuraattorien ja -psykologien siirto maakuntiin on yksiselitteisesti huono ratkaisu, jota asiantuntijat eivät ole kannattaneet.

Korona-aika on tuonut mukanaan omat haasteensa. Huoli on yksinäisistä ja ahdistusta kokevista lapsista ja nuorista. Lisäksi on todennäköistä, että psykososiaaliset riskitekijät kasautuvat entisestään.

– Koronan jälkihoito on aloitettava välittömästi. Hoito- ja oppimisvelka kasvaa entisestään, jollei tilanteeseen tartuta. Tarvitsemme räätälöityä, moniammatillista ja ennen kaikkea oikea-aikaista, yksilöllistä varhaista tukea.

Risikko järjesti lauantaina 8.5. FB-live -keskustelun, jossa pohdittiin miten lapsen ja nuoret voivat, ja miten aikuiset voivat auttaa ongelmissa. Keskustelemassa olivat mukana lastenpsykiatrian dosentti, ylilääkäri Mirjami Mäntymaa, erityisluokanopettaja Pauliina Pasanen sekä opiskelijat Heini Kukila ja Sofia Leinonen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI