Kaupungeissa ja kylillä – Nyt saamme taas lukea joululehtiä

0
Töysän Joulussa on hieno ja värikäs, Silva Hynösen taiteilema kansi. Sisäsivut noudattavat 1950-luvan alusta asti perinnettä mustavalkokuvillaan.

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

Nyt on taas se aika vuodesta, kun saamme nauttia vuoden pimeimmästä ajasta ja pakkasista.

Myöskin oikein perinteisesti lumesta, hiihdosta, joulun odotuksesta ja valoista. Mutta ennen kaikkea eri paikkakunnilla tehdyistä, Joululehtien lukemisesta ja kuvien katselusta.

Joululehdillä on myöskin monen vuosikymmenien perinteet. Mutta uusiakin on alettu toimittamaan viime vuosina useita. Näissä julkaisuissa on hyvin erilaisia juttuja, satojen henkilöiden kirjoittamana. Yleensä tuodaan esiin viimeisen vuoden päätapahtumia omalta paikkakunnalta. Mutta myöskin joulutervehdyksiä ulkomaille muuttaneilta. Ja tietenkin ikivanhoja juttuja ja kuvia menneiltä vuosikymmeniltä.

Mielenkiintoista luettavaa lehdistä löytää niin vanhat kuin nuoretkin. Ikääntyneillä herää mukavia muistoja nuoruuden ajoilta ja nuoremmat saavat myös totuudenmukaisen tuntuman menneisiin aikoihin. Perinteisiin juhliin ja työtapoihin sekä vaatetuksiin, Lisäksi joululehdissä on runsaasti koululaisten ja nuorten piirroksia sekä heidän muuta kerrontaa.

Hakojärven joulu edustaa todella varikylläistä joululehteä.

Näin on mm. 1950-luvulta saakka julkaistussa, Töysän opettajien perinneyhdistys ry.n Töysän Joulussakin. Kuusikymmentäkuusi sivuisen lehden kanteen on taiteillut Silva Hynönen, hienon taideteoksen. Siinä tonttupari ihastelee värikkäitä revontulia.

Poikkeavaa muihin nykyisiin joululehtiin verraten tässä lehdessä on se, että kansia lukuun ottamatta muut kuvat ym. ovat kaikki perinteiseen malliin mustavalkoisia.

1980-vuosikymmenen alkupuolella työsti Hakojärven kyläyhdistys ensimmäisen Hakojärven Joulun. Vaatimattomasta alusta on kehitetty monipuolinen ja hyvin värirunsas, 58-sivuinen lehti. Ensimmäisinä vuosina lehdessä ei ollut mainoksia laisinkaan. Nyt siinä on muutama sivu. Lehdessä on runsaasti mm. koulun oppilaiden laatimia jouluisia kertomuksia ja veikeitä piirroksia.

Hakojärven Joulun toimituskuntaan kuuluvat johtajaopettaja Ari Hakola, Anne Hiipakka ja Tarja Ylimäki. Kanteen on Ari Hakola kuvannut tämän joulunodotuksen aikana havaitsemansa, värikkään metsämaisemasta Hakojärveltä. Näitä Töysässä ilmestyneitä joululehtiä on ostettavissa mm. Alavuden Kirjavalinta-kirjakaupasta, kirjastoista ja apteekista muun muassa.

Kyvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI