Keskussairaalan tehohoidon kapasiteetti edelleen äärirajoilla – Epidemialla vaikutuksia myös kiireettömään hoitoon

0
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti (Kuva: Santeri Viinamäki/J-Pnews)

Viikoittaiset koronatartuntamäärät Etelä-Pohjanmaalla pysyvät sitkeästi korkeina. Sairastuneita on nyt kaikista ikäryhmistä, mikä on aiheuttanut Seinäjoen keskussairaalassa poikkeuksellisen korkeaa ja jatkuvaa sairaalakuormitusta.

Keskimäärin 10 % sairaalahoitoa tarvitsevista Covid-19-potilaista vaatii tehohoitoa. Käytännössä tämä tarkoittaa potilaan hengityksen avustamista koneellisesti. Seinäjoen keskussairaalassa on rajallinen mahdollisuus hoitaa monta tehohoitoa tarvitsevaa Covid-19-potilasta yhtäaikaisesti. Mikäli tehohoitoa tarvitsevia on yhtäaikaisesti useampia, on Covid-19-potilaita siirrettävä hoidettavaksi muiden yliopisto- tai keskussairaaloiden teho-osastoille. Näin Seinäjoen keskussairaalassakin on jouduttu yksittäistapauksissa toimimaan.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla hoidetaan Covid-19-potilaat, jotka eivät tarvitse tehohoitoa. Heidän hoitonsa koostuu eristyksessä tapahtuvasta potilaan riittävän hapensaannin ja hengityksen turvaamisesta. Rokottamattomien osalta erikoissairaanhoitoa vaativien Covid-19-potilaiden sairaalajaksot ovat tavanomaista vuodeosastohoitoa pidempiä: Tehohoitoa vaatineilla potilailla jopa pari viikkoa, yksittäistapauksissa pidempikin. Rokottamattomuus on ollut keskeinen syy koronapotilaiden tehohoidon tarpeeseen.

Covid-19-potilaan hoito sairaalaosastolla vaatii kaksin- jopa kolmenkertaisen henkilöstömitoituksen muihin potilasryhmiin verrattuna suojautumisen sekä potilaiden hoitoisuuden vuoksi. Covid-19-potilaiden hoitamiseksi Seinäjoen keskussairaalassa on jouduttu supistamaan kiireetöntä toimintaa. Tällä hetkellä yhden leikkaussalin toiminta on ajettu alas. Loka–marraskuun aikana on
peruttu tähän mennessä yhteensä 23 leikkaussalipäivää. Yhdessä leikkaussalissa toteutetaan keskimäärin 2–4 leikkausta päivässä. Kuntoutusosastolla on käytössä puolet normaalista potilaspaikkamäärästä, mikä heikentää merkittävästi mahdollisuuksia potilaiden kuntouttamiseen.

Sairaanhoidossa on tällä hetkellä 9 koronapotilasta.

Koronarokotukset suojaavat ottajaansa hyvin etenkin Covid-19-virusinfektion vakavilta tautimuodoilta. Covid-19-epidemian aiheuttama sairaalakuormitus heikentää kiireetöntä hoitoa saavien potilaiden asemaa. Rokotukset ovat ainoa keino epidemiatilanteen, ja täten myös sairaalakuormituksen helpottamiseen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI