KOLUMNI | ALAVUDEN HARRIN HUONOT HIRRET !

1
Alavuden Taidekeskus Harri

PENTTI HAUTALA

Vahingoniloinen ei saisi olla! – Olen nyt kuitenkin, kun luin lehdestä taidekeskus Harrista löytyneistä lahonneista rakenteista ja hirsistä.

Toimittaja Pentti Hautala

Mutta tässä tapauksessa ei voida puhua yllätyksestä! – Maalaisjärjellä ajatellen lahorakenteet ei ole mikään yllätys, kun kyseessä on alkuperältään ikivanha rakennus. Ennemmistö rakenteista on peräti 1800-luvulta.

Muistan kuinka paikallismaakuntalehden ”häjynä” toimittajana tein jo lähes puolivuosisataa sitten jutun Harriin tulevista hirsistä. Ne odottivat rakentamista vesisateessa.

Taannoin kaupunginvaltuuston kokouksessa minä, Antti Mäkelä ja Yrjö Paukkunen ihmeteltiin kaupungin viranhaltijoiden alkuunpaneman halukuuden laittaa monia satojatuhansia euroja Harrin remontiin.

Me ”opposition” edustajat toimme kokouksessa esille sitä, että yllätyksiä on tiedossa ikivanhan rakennuksen korjamisessa. Eriävää mielipidettä ei kuitenkaan päätökseen esitetty, kun etukäteen tiedostettiin se turhaksi enemmistön innokasta valtaa vastaan.

Nyt niitä tiedostamiamme yllätyksiä on sitten tullut, kuten lehtien palstoilta on saatu havaita. Lahoja ja mytiintyneitä hirsiä on löytynyt runsaasti.- Rakennuksen hirsrunkokin on pitänyt purkaa! Yläpohjat pitää korjata lahovaurioista jne.

Sadattuhannet eurot koituvat tästäkin alavutelaisten veromaksajien kustannettavaksi. Onko se oikein, tässä taloudellisessa tilanteessa? Tätä voi jokainen kohdaltaan arvioida.

Veronmaksajille kalliiksi tulevan Harrin korjaamisen mahdollistajat ovat ensisijaisesti siellä työskennelleet ja työskentelevät henkilöt. Näin voidaan todeta, kun kukaan ei ole huomannut ja halunnut valittaa sisäilmaongelmista. Varmasti niitä on ollut jos yleensä missään.

Osoitan Harrissa toimineille kuitenkin kaiken kunniotukseni, kun he eivät ole yleisesti muodissa olevaan sisäilmaongelmien olettamukseen turvautuneet.
Jos he olisivat valittaneet, niin tuloksena olisi ollut rakennuksen purkupäätös. Aivan samoin kuin komean kaupungintalon sekä Alavuden ja Töysän seurantalojenkin.

Minä ehdotin taannoin mm. Viiskunta -lehdessä, että paras kulttuurikeskus tulisi Alavuden nykyisestä kaupungintalosta. Talostahan ei lahoja hirsiä löydy ja muistakin homeista ja itiöstä ollaan vähintään montaa mieltä. – Ja nykyäänhän on keksitty koneet ja laitteet, joilla mahdolliset sisäilmaongelman voidaan poistaa.

Nykyinen kaupungintalo olisi myöskin keskeisellä paikalla ja kaikkien matkalijoiden helposti löydettävissä. Ja tilaa olisi tarpeeksi moneen tarpeeaeen.
Yrjö Paukkusen ja minunkin ehdottamasta, tyhjillään olevasta hotellista tulisi keskeinen kaupungitalo. – Veronmaksajien rahaa säästyisi miljoonia euroja esimerkiksi, vanhusten- ja sairaanhoidon hyväksi!

Kapungitalosta on kuitenkin voimassa valtuuston enemmistön hyväksymä purkuupäätös. Komean talon hajoitus on kuitenkin siirtynyt. Siitä päättäneille on siinä kipeä tehtävä. Se on siirtynyt kuntalaisten vastustuksesta ja kunnallisvaalien vaikutuksesta.

Mutta miten nykyisen valtuuston purkupäätökselle käy, jos valta vaihtuu tulevissa vaaleissa?

Alavuden nykyinen kaupungintalo (Johanna Yli-Kaatiala/jpnews.fi)

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI