KOLUMNI | Graffiti ja seinätaide kansan tuntojen tulkkina ?

0
Taidetta Ponnenjäveltä.. (Kuva: Pentti Hautala/J-Pnews/arkisto)

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Taiteiden lajeja on monenlaisia. Joidenkin taitelijoiden tauluista ja piirroksista on todettu, että ne tulkitsevat kansan syvimpiä tuntoja!

Näin saattaa ollakin, muta todellisia kansan syviä tuntoja, sekä tunteitakin tulkitsee nykytaiteen lajin GARFFITI ja perinteinen SEINÄTAIDE vessojen seiniin tms.

Graffiti on julkisen rakennuksen seinään tai muuhun julkiseen, tyhjään pintaan tehty taidelaji tekstinä ja kuvina. Enemmistönä nuoriso, joka näyttää kykynsä ja osaamisen taitonsa tässä lajissa.

Perinteinen seinätaiden on ikivanha taiteenlaji, jota tekevät ”nimettömät”, usein nimimerkilliset tavalliset kansantaitelijat. Aivan ”matti meikäläiset”. Tätä taidetta työstetään, taitavastikin yleisiin vessoihin, rakennuksien sisäseiniin, pöytien kansiin, kaiteisiin, puihin jne., mitä erilaisin tekniikoin.

Tarkasteltaessa esimerkiksi yleisten tilojen seinissä ja vessoissa olevaa taiteilua, lauseita sekä mielipiteen ilmaisuja, huomaa niistä todellakin tämän taiteenlajin tulkitsevan parhaiten kansalaisten tuntoja. Yhtä hyvin elätystä elämästä ja nykyisyydestä.

Mikä merkittävämpää ja todellista on, että tekijät ovat lähes 100 prosenttisesti aivan tavallisia kansalaisia. Tätä taustaa vasten voidaankin puhua todellisesta kansantaiteen- ja kansanperinteen lajista.

Seinätaidetta sekä kirjoittelua ja niiden monipuolisuutta ihastellessa, ihmetyttää monesti aivan aiheellisesti tulkintojen taidollisuus. Sen voi huomioida taiteellisesta lopputuloksesta ja lauseitten luontevasta lennokkuudesta.

Onpa vessataiteessa usein nähtävissä oikein kaunistakin runollista riimittelyä sekä elämisen ohjeita. Tämän taidelajin sanomaa tarkastellessa huomaa sen, miten meidän suomalaisten piirustustaito ja erityisesti halu sen ilmaisuun on valtava. Oma puumerkki on saatava myöskin seinään kuin seinään ja moneen pintaan. Mutta jostakin syystä näillä luovilla henkilöillä on parhaalla hetkellä puute paperista.

Hyvin usein kyseisen taitteen avulla tuodaan esiin tulkinoissa ajankohtaisuutta. Arvostellaan poliitikkoja ja johtajia ym.

Monet seinätaiteen piirrokset ovat päivälehdessä julkaisukelvottomia. Näin on, vaikka kyseinen taide on kaiken ikäisten nähtävissä erilaisissa julkisissa tiloissa, koulujen ja seurakuntienkin rakennuksissa.

Mutta olkoon seinätaiteen ja iskulauseiden ilmaisukohde mikä tahansa, oltakoon siitä mitä mieltä hyvänsä, niin monenlaisia ajatuksia aikaansaannokset joka kerta niitä katsellessa herättävät. Tulkinnat nostavat melko usein hymynkin suupieliin. Ne saavat aiheiltaan aikaan syvällisempää ajattelua ja pohdintaa.

Seinätaidetta ja niihin usein liittyviä kirjoituksellisia ajatuksia sekä puumerkkejä tehdään useimmiten aivan ”selvin päin”. Toki monia ei. Onhan kautta ”maailman sivun” saatu havaita, että suomalainen virittyy parhaisiin älyllisiin ilmaisuihin ja taiteellisten lahjojensa lennokkaimpiin ilmaisuihin, nautittuaan sopivassa määrin ”miestä väkevämpää”.

Kun nykyaikana tutkitaan ja projektisoidaan lähes kaikkea, niin seinätaiteessa ja niihin liittyvissä iskulauseissa/ viisauksissa olisi työsarkaa mielenkiintoiseen tutkimustyöhön.

Seinätaiteista ja graffiteistakin saisi samalla jopa kirjallista ja kuvallista tietoa, ainakin arkistoon. Saattaahan tapahtua jopa niin, että kansa laiskistuu tässäkin harrastuksessa ja seinätaide todetaankin tulevaisuudessa olevan ”katoavaa kansaperinnettä”.

Tässä alla esimerkkejä eräänkin vessan tiloissa olevista sanallisista tulkinnoista, taidokkaasti laadittujen piirustusten selityksenä. Niistä välittyy vissiä opetuksellisuutta, kanssaelämistä ja mielipidettä.

”Miksihän se viimeinen tippa jää aina housuihin, vaikka kuinka ravistaa”? Ethän istu pitkään, ettei pukkaa peräpukamia”.- ”Mun teköö miäli, tekäähän sullakin”..? -”Voi v…. mitä teit PersPank, kun käänsit takkisi”.

Yhteistä molemmille taidelajeille on yleensä luvattomuus ja salassa tekeminen. Nyt eletään vuoden pimeintä aikaa. Aamun valjetess graffiti saattaakin yllättää yllättävässä kohteessa.

 


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI