KOLUMNI | Jussi Lampi sai nauttia vuoden Alavuden kulttuurikoordinaattorina

0
Kuva: Santeri Viinamäki

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Viime vuoden marraskuun alussa Alavuden kaupungin palkkaamana aloitti elokuva-, musiikki- ja teatterijulkkis Jussi Lampi kultturikoordinaattorina. Valinnan yhteydessä puhuttiin ja tiedotettiin, että aluksi edetään vuoden määräaikaisen, koeajan jaksolla.
Nyt vuosi on kulunut ja Jussin pesti kaupungin  virka koordinattorina voidaan todeta päättyneeksi.

Lampin työnkuvaan oli suunniteltu sisältyväksi muun muassa kulttuuri- ja teatteritoiminnan kehittäminen erilaisten kurssien, koulutuksen ja työpajojen muodossa. Ensimmäinen teatteriesitys odotettiin valmistuvan esityskuntoon jo talvella.

Toimenpiteet ja suunnitellut eivät kuitenkaan toteutuneet. Koronastakin haettiin syitä siihen. Vapaaehtoispohjalla ja kansalaisopiston alaisuudessa, pääasiassa toteutetut, kyläteatterit toimivat ja kokosivat kansaa. Ohjaajana Töysän Ns:n, Tohnin Touhuteatterin ja Alavuden Kätkänjoen teatteriesityksissä  toimi   töysäläinen Janne Vuorela.

Alavutelaisten taholta alkoikin jo keväällä ihmettely meille päättäjille, miksi kaupunki on palkannut kulttuurikoordinaattorin?- Ja mitä toimeen valittu tekee palkkansa eteen Alavudella?

Monet ottivat rohkeasti minuun yhteyttä ja esittivät kohteita palkakulujen pienentämiseksi. Useampi yhteydenottaja muistutti ensimmäiseksi koodinaattorin toimen olevan hyödytöntä.

Kun monet alavutelaiset ovat näistä ”turhista” kaupungin viroista minulta tiedustelleet, ihmettelen minäkin,onko kaikki tarpeen?

Sain kuulla monelaisia mielipiteitä heti ja lisää valtuuston kokouksen päätyttyä.

– Ihmettelelin kyseisessä kokouksen puheenvuorossani myöskin sitä, miksi säästötoimenpiteteitä innosttetaan meidän päättäjienkin miettimään, kun kuitenkaan ei saisi sellaisia ääneen esittää. Todellisia ja tarpeellisia työntekijöitä, asukkaiden hyväksi toimijoita, karehditaan ja savustetaan kyllä pois.

– Ninsanottuja julkkiksia palkataan kyllä kovalla palkalla sellaisiin tehtäviin, mitä paikalliset asukkaat tekevät vapaaehtoisella toiminnalla—talkoilla.

Alavus on maailman paras paikka asua ja elää. Mutta meidän päättäjien pitää vastuullisesti tasapuolisesti toimia, alavutelaisten asukaiden parhaaksi.


 

JÄTÄ KOMMENTTI