KOLUMNI | ”Pässien keinosiemennystä ja lampaanpieremä biokaasukonttien valmistus”

1
(jpnews.fi/arkistokuva)

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

”Kunnallisvalituksien kukkasista- ja ainakin toiveita uudenlaisesta yritystoiminnan alkamisesta Alavudella”

Vuosikymmeniä kestäneen toimittajana- ja kunnallispäättäjänä toimiessani olen arvostanut kuntien päätöksiä kyseenalaistavia henkilöitäkin. Erityisesti heidän aktiivisuuttaan, kun valvovat ja ahkeroivat valituksia tehdyistä päätöksistä hallinto-oikeuteen jne. Monilla paikkakunnilla on aktiivisia henkilöitä, jotka valppaasti valvovat päättäjien ja viranhaltijoiden toimintaa. Monet valitukset johtavatkin oikeusasteissa valittajan ajattelemalla tavalla.

Siitä huolimatta, että olen monen mielestä kriittinen ja päätöksiä tehtäessä kantaa ottava henkilö, en koskaan ole valittanut päätöksistä. Äänestyksiä kyllä olen saanut aikaan ja jättänyt päätöksiin eriäviä mielipiteitäkin. Valituksiin en kuittenkaan ole viitsinyt vaivautua. Olen tyytynyt enemmistön päätöksiin ja myöskin samalla demokratian toimivuuteen. Monesti kuitenkin hammasta purren!

Menneinä vuosikymmeninä myöskin lehdissä, me toimittajat kirjoitettiin aina ensisijaisesti kokousjutuissa, valituksista ja niiden tauostoista. Samoin kokouksien puheenvuoroista. Näin palveltiin lehden tilaajia, kiinnostavilla jutuilla. Nyt ei näin enää ole. Eikä ole paljon enää paperilehdillä tilaajiakaan. Paikallis- ja ilmajakelulehdetkin julkaisevat samoista aiheista tasapaksuja kerrontoja. Useimmat kunnanvaltuustoissa ja monissa muissakin kokouksissa esitetyt kriittiset puheenvuorot jätetään julkaisematta. Näin toimitaan, viimeistenkin kunnan ilmoitusten menettämisen pelossa.

HUUMORIAKIN paljon liittyy Vaasan hallinto-oikeuteen tehdyissä valituksissa. Esimerkiksi otan tästä maaliskuun viimeisenä päivänä, ahkerasti monista Alavuden päätöksistä, viime vuosina valituksia tehneen Börje Heikkilän asian käsittelystä.

Alavuden kaupunginhallituksen asiana oli vastauksen antaminen Vaasan hallinto-oikeuteen, Heikkilän tekemään valitukseen. Se koski tehtyä puuterminaalialueen asemakaavan hyväksymispäätöstä! Valituksen kohteeseen ja sen oikeutukseen ei sinänsä sisälly huumoria. Mutta sitä löytyy sitten hyvin runsaasti vaikkapa valittajan uuden firman toimialoista.

Valituksessa kiintyy maalaisjärkisellä päättäjällä humoristisiakin, kovasti kiinnostavia näkökohtia. Joka varmasti vetää hallinto-oikeuden päättäjienkin huulia hymyyn, kaupungin vastinetta lukiessaan.

Lukuisten eri firmojensa nimissä valituksia, Alavuden kaupungin päätöksistä tehnyt Börje Heikkilän toimii nyt Kommandiittiyhtiö JR-Uuhelan vastuunalaisena yhtiömiehenä. YHTIÖN toimialana on mm. UUHIEN ja MUIDEN JALOSUKUISTEN PÄSSIEN KEINOSIEMENNYS, rodunjalostus. Lisäksi: Jr-Uuhela tuotemerkillä valmistettavien LAMPAANPIERÄMÄ BIOKAASUKONTTIEN valmistus ja myynti!

Viimeksi mainittu yritystoiminta sopikin tähän aikaan, kun Venäjän kaasulle keksitään kotimaista korvaajaa! Mainittakoon, se ettei monialaisena liikemiehenä, yrittäjänä- ja toimijana tunnettu Heikkilä ole pyrkinyt esim. Alavuden valtuustoon. Kannattaisi seuraavissa vaaleissa asettua ehdokkaaksi. Rohkenen ennustaa korkeaa kannatusta!


 

1 KOMMENTTI

  1. Hyvä..hyvä Pentti !
    Kyllä vaan ahkera veteraanitoimittaja Pentti Hautala osaa ylättää ja viihdyttää meitä luukijoita edelleen mielenkiintoisella tavalla ja ylättävillä asioilla kolumneissa ja jutuisaan. Meiton porukkakin saanut nauttia jo viidenvuosikymmenen ajan niistä paikallis-, maakunnallis- ja valtakunnallisista lehdistä. Ja viimeiset vuodet tästä JP:sta. Tämä verkkojulkaisu onkin kehittynyt alueen kiinnostavammaksi ja tärkeämmäksi julkaisuksi.
    Toivottavasti tälläista herkkua jatkossakin.
    Kiittäen: Ari, Johannes ja Pirjo (Alavus, Ähtäri)

JÄTÄ KOMMENTTI