Kuntaliitos-sopimuksen viimeinen – OJANPERÄ-HAKOMÄKI VÄYLÄ VALMISTUU

0
Lähes -20 pakkasasteen postikorttimaisemassa kaksi kaivinkonetta antoi maille  liikettä. (Kuvat:Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA/J-Pnews
Alavus/Töysä

Tämän talvikauden kylmimmässä säässä,-18 C asteen pakkasessa, kirskuivat telaketjut sekä kauhat ja tarktorit ”hyrräsivät” terhakkaasti loppiaisaattona Hakomäessä.

Maa-aines siityi sukkelaan Kuortaneen Kaivin Oy:n ammattinsa osaavien henkilöiden sekä kolmen nykyaikaisen kaivinkoneen ja traktorien toimesta.

Työn kohteena on noin kahden kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylän jatkon rakentaminen Töysä-Lehtimäki maantien varteen välille Ojanperä-Hakomäki.

Kyseisen väylän tekeminen onkin viimeinen, vuoden 2013 alussa toteutuneen, Alavuden-Töysän kuntaliitoksen sopimuksista.

Maantie ja nyt rakennettava ”kevyttie” luikertelee Töysästä kohti Lehtimäkeä, Haakanan ja Hakomäen talojen seinänvieriä sekä pihojen reunoja. (Pentti Hautala)

Tässäkin kohtaa voi nyt todeta, että parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Olihan taannoin jo vallalla sellaisiakin aikomuksia, ja vihjailuja joiltakin tahoilta, tämän rakennuskohteen perumisesta kokonaan.

Urakkakisassa edullisemman tarjouksen tehnyt Kuortaneen Kaivin Oy aloitti työt lokakuun puolessavälissä. Kaivuu, kuten muutkin alkutyöt ovatkin tehty ripeästi. Väylä on saanut jo koko matkalle myöskin kiviainesta pintaansa. Sitä saatiin runsaasti myös Hakomäen kalliosta, jota jouduttiin räjäyttelemään matalamaksi lukuisilla posahduksilla.

Nyt Loppiaisen tienoillakin kaivinkoneet fiksasivat maantien ja uuden kulkuväylän sivuojia sekä reunoja. Useilla traktoreilla ajettiin samalla ylimääräisiä maita muualle. Hommat ovatkin siinä mallissa, että työmaa jätetään hetkeksi talven edetessä ”huilamaan”. 
Lopullinen kantava kerros, kestopäällyste ja viimeistelytoimet tehdään tulevana keväänä ja kesäkeleillä. Lopullisesti kevely-ja pyörätie, nykyisesti ”kevyttie”, pitäisi olla valmis elokuun alussa.

Lähes 500 000 euron rakannusurakan kustannuksista vastaa, hankkeen toimeksiantaja Alavuden kaupunki. Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus huolehtii maapohjien lunastamisista.

Tähän Tohninkylään ja Kuortaneelle johtavan maantien risteykseen päättyy nyt rakennettava kevyen liikenteen väylä.  Viereinen Töysä-Lehtimäki maantie oli loppiaisaattona liukas kuin luistinrata.(Pentti Hautala)

Kuortaneen Kaivin Oy:n perustivat vuonna 2006 veljekset Jyrki ja Kari Mäki-Mustapää. Toiminnan laajetessa myöhemmin tuli osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi veljesten serkku Eeli Mäki-Mustapää.
Yrityksen päätoimialana on maanrakennus-, siirto-, urakointi-, kunnostus-, hoitotyöt, kunnallistekniikka ja kaapeloinintityöt jne.
Viime vuoden helmikuussa päättyneen tilikauden liikevaihto oli noin 4,5 miljoonaa euroa. Yritys työllistää enimmillään noin 20 henkilöä. Työkohteita on useita oman alueen ja maakunnan ulkopuolellakin.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI