Linnut kuolevat flunssaan

0
Lokkeja on kuollut lintuinfluenssaan eniten.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Muutama vuosi sitten pelättiin Suomessakin muulla maailmassa levinnyt lintuinfluenssan leviämistä. Siitä selvittiin kuitenkin lähes säikähdyksellä. Taudin uhka unohdettiin melkein kokonaan. Vain pieniä uutisia olemme saaneet lukea siitä, että influenssaa esiintyy edelleen eri maissa.

Nyt se lintujen flunssa onkin sitten taas ollut totisinta totta Suomessakin. Lintuja on viime viikkojen aikana kuollut runsaasti eri puolilla valtakuntaa. Lokkia on menehtynyt tautiin tuhatmäärin. Lisäksi on todettu kuolleeksi pikkulintuja, suuria kotkia ja joutseniakin.

Onnekseen jalohaikara ei ole parvilintu ja siksi sillä on pieni vaara sairastua lintuinfluenssaan. Tämän haikara nauttii kesästä Alavuden-Ähtärin rajalla Vähä-Liesjärvellä.

Lintuinfluenssaan kuolleita lokkeja on löydetty runsaasti esimerkiksi Kokkolan Ullavanjärveltä, Seinäjoelta ja Evijärveltä. Tauti leviää voimakkaimmin parviksi kerääntyneiden lintujen keskuudessa.

Kyseisen taudin tartunta ei rajoitu vain lintuihin. Sitä on todettu myöskin pohjalaisilla minkki- ja kettutarhoilla. Lintuinfluenssaan sairastuneet turkiseläimen ovat kärsineet muun muassa hengitys- ja neurologista oireista. Myöskin kuolleisuus on lisääntynyt.

Rusakotkin ovat vaarassa. Mutta kokemusta heillä on kyllä jo entuudestaan jänisrutosta.

Nyt on löydetty ensimmäistä kertaa kyseistä tautia ja todettu esiintyvään Suomessa turkistarhoilla. Ja siksi se herättääkin aikaisempaa suurempaa huolta kansalaisten keskuudessa.

Ihmisten on tärkeää suojautuminen. Uhkana on viruksen muuntautuminen. Lintuinfluenssa saattaa olla vakava, kuolemaan johtava tauti ihmisellekin. Vielä tällä hetkellä lintuinfluenssan tarttuminen ihmiseen on kuitenkin epätodennäköistä, tiedottaa Ruokaviraston eläintautien valvonnan osastonhoitaja Terhi Laaksonen.

Sarvipöllötkin ovat myöskin suuressa vaarassa, jos nokkivat kuolleita lokkeja. Mutta heille onneksi, ovat jyrsijöiden syöjiä.

Ruokavirasto tiedottaa, että Suomessa ei ainakaan vielä toistaiseksi ole influenssa päässyt leviämään myöskään siipikarjaan. Jos se pääsisi, se merkitsisi suurta tappiota kyseiselle elinkeinolle ja aiheuttaisi vientikiellon.

Taudin leviämisen hillintään on tärkeintä, että turkistarhoilla ja siipikarjatiloilla on tehostettava tautisuojaa. Kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin olisi saatava minimiin. Luonnossa liikuttaessa täytyy välttää kosketusta kuolleisiin lintuihin. Ja jos havaitsee lintujen joukkokuolemisia, olisi hyvä ilmoittaa havainnoista eläinlääkärille.

Kuvat: Pentti Hautala


 

 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI