MOOTTORIKELKKAILIJOIDEN KELPAA ”HURISTELLA”!

0
M-kelkkareitin varrella olevista opasteista näkee, mitä paikkakuntia ja mahdollisia kohteita on edessäpäin? (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Kun vuonna 1986 olin perustamassa Suomenselän Moottikelkkailijat ry:n toimintaa alkuun, yhdessä lehtimäkeläisen Markku Sipiläisen ja töysäläisen Reino Elomaan kanssa oli siihen aikaan vain runsaslumisia talvia. Yhdistys saikin hyvän suosion ja jäsenmäärä kohosi yli kolmensadan.

Tällä vuosituhannella kelkkailuharrastusta ovat kiusanneet vähälumiset talvet.

– Mutta nyt kelkoilijoiden kelpaa kurvailla. Täällä on mielenkiintoiset ja hyvät ajoreitit, kehaisi espoolainen Matti Hyppönen.

Monina vuosina onkin moottorikelkkojen käyttö jäänyt muutamaan päivään. Se on vaikuttanut myöskin jäsenmäärään alentavasti. Tällä hetkellä Alavudella, Ähtärissä, Soinissa ja Kuortaneella toimivassa SuSeMK:ssa on jäseniä noin 150.

Tämä talvikausi on ollut pitkästä aikaa ihanteelinen moottorikelkailulle. Lunta on riittänyt maastoissa ja jäätä järvillä paksusti oikein wanhan ajan malliin. Ja ajokelit jatkuvat edelleenkin. Lumisemmissa maastoissa kausi kestää vielä huhtikuussakin. Järvillä ajaessa pitää olla virtapaikkojen suhteen valppaana.

Hyvä lumitalvi on lisännyt liikennettä runsaasti myös kelkkakerhon ajoreiteillä. Niitä onkin kunnostettu maanomistajien myötävaikutuksella yhteensä satoja kilometrejä, Suomenselän ja Järvi-Pohjanmaan kuntien alueelle. Reittien kunnossapidosta ja siltojen rakentamisesta sekä muusta kunnostamisesta on huolehtineet SuSeMK:n toimijat talkootyöllään. Talvikunnostusta toteutetaan, isolla ja nykyikaisella, yhdistyksen latukoneella/tampparilla. Tampparia tarvitaan ajareittien tasauksessa, kun niillä liikennöi runsaasti kelkkoja. Pakostakin lumeen muodustuu kovassa käytössä töyssyjä.

Ennen viime joulua Tuurissa järjestetyssä vuosikokouksessa vaihtui yhdistyksessä puheenjohtaja. Alajärveläinen Pirkka Alahäivälä halusi luopua ja hänen tehtävät suostui ottamaan vastaa Tero Virtala, Alajärven Lehtimältä. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Ville Mäki-Pollari ja sihteeriksi Tuomas Myllykoski Alavudelta. Hallituksessa toimivat lisäksi: Janne Raiski, Veli Soini, Pirkka Alahäivälä, Risto Jalkanen, Jukka Kujala, Samuli Toivola, Antti Katajamäki, Jussi Ojala, Janne Norpo, Heikki Lehtisalo ja Jani Hakola.

SuSeMK:n toimesta on rakennettu eri paikkakunnille reitistöjen lisäksi laavuja ja kotia. Ähtärin ja Töysän rajalle on nikkaroitu jo 1990–luvun alussa Potaskakorven maja. Se toimiikin suosittuna taukopaikkana, Alavuden-Lehtimäen-Ähtärin reittien liikkujille.

Vuosikymmenien aikana on järjestetty talvisin safareita ja kilpailuja. Jopa MM-kisoja kyläkauppa Keskisen piha-alueella. Kuluvan talvikauden aikana korona on vaikuttanut siihen, että safarit ja suunnitelmissa olevat kilpailut on jouduttu perumaan. Vuosijäsenmaksu on 40 euroa ja saman perheen muilta henkilöiltä 20 e.

Ponnenjärven ylittävällä moottorikelkkailijoiden reitillä on ollut talven aikana runsaasti liikennettä. Järvestä laskevan joen sulassa talvehtivilla joutsenilla on ollut kiinnostavaa seurattavaa. (Kuva: Pentti Hautala)


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI