Naakat nujersivat yhteistoiminnallaan rotankin!

0
Naakkapariskunta (Kuvat: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ÄHTÄRI/TÖYSÄ

Naakat ovat viisaita varislintuja. Nämä maassamme nopeasti lisääntyneet linnut ovat myöskin hyvin yhteistyökykyisiä.

Siitäkin huolimatta vaikka ne nahistelevat keskenään, monesti rankasti ja äänekkäästi, parvissa lentäessään sekä puissa pesäpaikoista ja ruuasta riidellessään.

Jokaiselle meistä on tuttua, miten naakat harrastavat monenlaisia ovelia hommia myös pihoissamme. Esimerkiksi vaikka niin, että naakka lentää rastaan pesän lähelle jolloin rastaiden ryhtyessä takaa-ajoon, ryöstävät toiset naakat sillä aikaa näiden pesästä munat tai poikaset.

Naakkojen rakentaessa pesänsä savupiippuun ja ilmanvaihtohormiin, ovat meidän ihmisten kannalta kiusallisimpia. Kivikovien pesien poistaminen vaatii erikoisosaamista ja tulee kalliiksi.

Naakat saivat yhteistoiminnalla nujerrettua suuren rotankin hengiltä.
(Kuvat: Pentti Hautala)

Sunnuntaina, 22. päivänä elokuuta samoilin kuvailemassa haaskaelämää, Ähtärin ja Alavuden/Töysän rajamaisemissa. Yllättäen havaitsin erään autiotuvan läheisyydessä aivan uudenlaista naakkojen yhteistoimintaa. Linnut eivät olleet nyt pahanteossa marjapensaiden, eikä savupiippujen kimpussa. Eikä kiusaamassa pienempiäkään lintuja.

Kymmenkunta naakka oli tavallaan hyvänteossa. Linnut olivat nimittäin rottajahdissa. Ja homma onnistuikin, kun pian mötkötti suuri rotta hengettömänä nurmikolla. Mittasin kamerani remmiin merkitsemälläni mitalla, jyrsijän kokonaispituudeksi, hännän kanssa peräti 36 senttiä.

Kun menin rotan lähelle saalistajina toimineet kymmenkunta naakkaa seurasivat läheltä, että vienkö minä herkkupalan? Kaksi rohkeinta lintua palasivat välittömästi takaisin ruokailemaan, kun siirryin etäämmäksi.

Paljon luonnossa liikkuneena henkilönä en ole koskaan aikaisemmin havainnut vastaavaa tapausta.  Eikä kukaan ole myöskään kertonut minulle. Olen kyllä kuullut kertomuksia, että naakat ovat pyydystäneet muun muassa hiiriä ja muita pieniä jyrsijöitä navettojen ja viljankuivaamojen liepeiltä.

Eli siten naakat tekevät joitain hyödyllistäkin!


 

JÄTÄ KOMMENTTI