Näkyvää arkkitehtuuria katoaa Alavudelta – kaupungintalon purkaminen alkoi

1
Touko Saaren suunnittelema Alavuden kaupungintalo kuuluu maakunnan komeimpien kastiin. Purkupäätös on tehty jo vuonna 2019. (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Alavuden komean kaupungintalon purkutyöt pääsivät alkuun ennen vappua. Noin kolmisen kuukautta kestävän purku-urakan suorittaa lapualainen Luomalan Kaivuu, jonka jättämä arvonlisäveroton 117 000 euron tarjous oli halvin. Tarjouksen rakennuksen purkamisesta jätti 12 yritystä.

Alavudellakin ”paraatipaikalla” olevan kaupungintalon purkutyön aiheuttajana on, niin yleisesti Suomen rakennuksia vaivaava, sisäilmaongelma. Tämä syy onkin nykyään kovin moniselitteinen ja yleinen. Vaikka home ei haise eikä muistakaan itiöistä olla tutkimuksissa varmoja, niin yleensä lähes poikkeuksetta julkinen rakennus menee purkuun.

Alavudella kaunginvaltuusto päätti  kaupungintalon purkamisesta äänestyksellä jo vuoden 2019 joulukuussa. Purkamista vastustivat tulloin valtuutetuista: Yrjö Paukkunen, Pentti Hautala, Pekka Kaihoniemi, Antti Mäkelä, Juha Soini, Markku Kangasmaa ja rakennusalan ammattilainen Toivo Onnela.

Purkamista vastustaneet esittivät mm., että talosta tulisi hyvä ja keskeisellä paikalla sijaitsevat kulttuuritoimintatalo. Jos sisäilmaongelmia on, niin ne yleensä saadaan korjattua kuntoon nykyaikana pienin kustanuksin. Näin on toimittu monen talon kohdalla Suomessa viime vuosina.

Seinäjokelaisen arkkitehti Touko Saaren suunnittelema punatiilinen kaupungintalo valmistui 1975. Betonirunkoisessa ja tiilivuoratussa, 3-kerroksisessa talossa oli neliöitä 2775 ja tilavuutta 12 035 kuutiota.

Alavuden kaupungin tekninen johtaja Timo Myllymäki kertoo, että Luomalan Kaivuun toimesta betoni-ja tiilijätteet murskataan. Ne käytetään hyödyksi myöhemmin kaupungin tarpeisiin. Esimerkiksi teiden ja alueiden pohjustukseen jne..

– Myöskin kaikki ilmastointilaiteet, ikkunat ja muu käyttökelpoinen materiaali otetaan talteen, täsmentää Myllymäki.

Alavudella on myöskin seurakunnan taholta tehty päätökset, arkkitehti Touko Saaren piirtämän Alavuden surakuntalon purkamisesta. Kuten myös arkkitehti Sakari Lähteisen suunnitteleman Töysän seurakuntatalon purkamiseksi.

Purkupäätökset on tehty myöskin Alavuden surakuntatalosta. Arkkitehti Touko Saaren suunnitteleman talon kattorakenteen ilmentävät ”Enkelin siipiä”. (Kuva:Pentti Hautala)
Purkuaan odottaa arkkitehti Sakari Lähteisen sunnittelema Töysän surakuntatalokin. (Kuva:Pentti Hautala)

 

Herranen lounas maaliskuu700x

1 KOMMENTTI

  1. Sääliksi käy alavutelaisia veronmaksajia, kun joutuvat maksamaan satojatuhansia euroja kelpotalojen purkamisesta ja miljoonia uusien rakentamisesta! Varmasti olisi ollut vaihtoehtona nykyisellä tietämyksellä taloudellisempikin vaihtoehto. Ei voi muutakuin ihmetellä politiikkaa ja suuruudenhulluutta. Eikö Alavudellakin olisi pitänyt huomioida arkkitehti Touko Saaren arvostus. Hän on tulevaisuudessa verrattavissa Alvar Aaltoon.
    Matti ja Kerttu, Vaasasta

JÄTÄ KOMMENTTI