Nuorten tulevaisuususko heikkenee sitä enemmän, mitä kauemmas edetään heidän omasta elämästään. Nuorten odotukset ja toiveet omalle tulevaisuudelle ovat melko maltillisia ja perinteisiä: oma asunto, perhe, työ, harrastukset ja ystävät ovat tärkeitä nuorille myös tulevaisuudessa. Lasten ja nuorten säätiön Maailma 2050 -selvitys vahvistaa nämä jo aiemmista tutkimuksista tutut havainnot.
“Näyttää siltä, että vaikka maailman muutosvauhti kiihtyy, elämän tärkeimmissä perusasioissa on paljon pysyvyyttä. Toisin kuin julkisuudessa yleensä esitetään, nuorten odotukset ja toiveet tulevaisuudelle eivät poikkea merkittävästi aiemmista sukupolvista”, sanoo selvityksen tekijä, tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää Lasten ja nuorten säätiöstä.
Selvityksestä käy ilmi, että nuoria huolettaa maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuus. Ilmasto- ja ympäristökriisin uhka oli vahvasti läsnä nuorten kirjoituksissa, mutta uhkakuvastoa täydensivät pelot muun muassa sodista, epidemioista ja ydinkatastrofeista. Kaikkein tärkeimpänä nuoret pitivät ilmastokriisin ratkeamista.
”Nuorten ilmastoahdistus perustuu valitettavan realistiselle tilannekuvalle. He oikeutetusti kokevat ilmastokriisin uhkaavan omaa tulevaisuuttaan”, Tähkäpää sanoo.
Se, millaisena nuoret näkevät tulevaisuuden ja miten he suhtautuvat siihen, on oleellista paitsi nuorelle itselleen myös koko yhteiskunnalle. Nuorten tässä hetkessä tekemät päätökset vaikuttavat paitsi heidän omaan tulevaisuuteensa vaikkapa koulutusvalintojen kautta, myös koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Siksi meidän on tärkeää ottaa mukaan nuorten näkökulma, kun käymme keskustelua tulevaisuudesta.
”Kirjoituskilpailu osoitti miten nuoret pystyvät kirjoittamalla jäsentämään omaa ja meidän kaikkien tulevaisuutta. Kirjallisuus, kirjoittaminen ja lukeminen antavat kaikki välineitä epävarman ja pelottavankin tulevaisuuden kohtaamiseen,” sanoo Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemi.
Kirjoituskilpailusta:
Maailma 2050 -kirjoituskilpailu järjestettiin keväällä 2021. Kilpailuun saivat osallistua yläkouluikäiset ja kilpailutekstien kieli oli suomi. Määräaikaan mennessä kilpailuun saapui 63 tekstiä, jotka olivat esimerkiksi runoja, novelleja ja asiatekstejä. Tehtävänannossa yläkoululaisia kehotettiin ajattelemaan vuotta 2050. Millaista silloin on?
Kilpailun tuomaristossa olivat Ruskeat tytöt ry:n Mona Eid, EndemolShine Finlandin tuottaja Max Malka, professori Arto O. Salonen ja Tammen lasten ja nuorten kirjallisuuden kustannustoimittajat Johanna Yrjänä ja Mirkka Hynninen. Tuomariston puheenjohtaja oli Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.
Kilpailun voittajat palkittiin toukokuussa 2021. Pääpalkinnon sai 16-vuotias Hanna Ranta runollaan Tapio on kuollut. Voittajien kommentit ja voittajatekstit voi lukea verkkosivuilta:
Maailma 2050 -kirjoituskilpailun voittaja: “Kirjoitin siitä, millaisen uskon tai pelkään tulevaisuuden olevan”