ONNEA PENTTI ! – ja vielä vuosia toiminnan intoa

1
Pekka Kaihoniemi onnitteli paikallisten kaikkien perussuomalaisten puolesta Penttiä.-Valtakunnantalolta huomioivat Hautalaa omalla tavallaan pj. Riikka Purra ja puoluesihteeri Arto Luukkanen ja Kokoomuksen pj Petteri Orpo.

Kolmissa viimeksi käydyissä Alavuden kunnallisvaaleissa 2–4 eniten ääniä saanut toimittaja Pentti Hautala täytti äskettäin ”pyöreitä vuosia”, luonnon hiljaisuudessa salaa: karpalossa. Vaikka Pentti viettikin merkkipäiväänsä korvessa, koronalta suojassa juhlimatta, hän sai vastaanottaa runsaasti huomionosoituksia mm. urheilu-, liikunta- ja moottori-/autourheilujärjestöiltä, lehtiyhtiöiltä ja poliittisilta puolueilta.

Ainoana onnittelijoista päivänsankarin löysi henkilökohtaisesti lahjottavaksi, Alavuden ”PerusPekka”, kaupanalan yrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Pekka Kaihoniemi. Pekka luovutti perussuomalaisten lahjan ja onnittelut.

– Siksi Kaihoniemen Pekka, kun hän jo kauppiaana toimiessa oli vuosikymmeniä sitten vakituinen ja innokas ilmoittaja, Pentinkin työlistäneessä lehdessä. Kaupunginhallituksessa. Lisäksi monissa kunnallisissa luottamustoimissa Kaihoniemi on vaikuttanut Hautalan varamiehenä ja toisinpäin. Esimerkiksi viime vaalikaudella ja KuusSoten hallituksessa.

Hautala oli aikaisemmin, Alavuteen liitetyn Töysän kunnassa Kokoomuksen valtuutettuna. Hän toimi myöskin mm. Suomenselän Kokoomuksen puheenjohtajana ja sai toiminnastaan puolueen kultaisen ansiomerkin.

Töysän liittyessä Alavuteen, Pentin ystävä, Töysän entinen vallesmanni Raimo Vistbacka ja yrittäjä Yrjö Paukkunen houkuttelivat sitten Hautalan ehdokkaaksi Perussuomalaisiin, vuoden 2012 syksyn vaaleihin. -Suomen isänmaallisempaan puolueeseen.

Vaaleissa Pentti saikin peräti 266 ääntä. Se oli Suomen kunnallinen kärkipään tulos, noin 16 prosenttia Töysän kuntalaisten äänistä. Seuraavissa vaaleissa hän keräsi Alavudella toiseksi eniten ääniä. Kesän 2021 vaaleissa Hautalalle kertyi Alavuden kaupungissa 3-4 eniten ääniä.

Pentti Hautala on toiminut kunnallisissa luottamustoimissa tähän mennessä peräti 60-vuotta. Vakituisen toimittajan tehtävistä hän pääsi eläkkeellä maakuntalehti Ilkasta. Tällä hetkellä hän on toimittajana laajasti suosiota ja mielenkiintoa keränneessä J-Pnews – (Järvi-Pohjanmaan) verkkolehdessä. Lisäksi Pentti Hautala avustaa vielä monia muitakin lehtiä.

”Mitalin toiselta puolen”, rohkea Pentti Hautala on ollut juttujensa johdosta myöskin syytettynä valtakunnan oikeudessa, kiihottamisesta kansalaisryhmää vastaan.

Harvinaista perussuomalaiselle on se, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Jorma Äijälä tekivät päätöksen syyttämättä jättämisestä. Siitäkin huolimatta, vaikka asiantuntijoiden mukaan Hautala kirjoitti maahanmuuttajien paapomisesta ja homoista, lesboista, sekä vihreiden vahingollisuudesta, paljon perusteellisemmin totuuksia kuin konsanaan Tynkkynen ja Viitasaaren ”sahuri” Hakkarainen.

Mainittakoon, että toimittaja Pentti Hautala sai jo 1970-luvulla presidentti Urho Kekkoselta ”myllykirjeen”. Silloin Hautala lupasi Vaasa-lehden kolumnissaan maksaa kaikille silloista Venäjää ylistäville matkalipun ihannoimaansa naapurimaahan. Kekkonen oli kuitenkin periaatteessa Pentin kanssa samaan mieltä.

Hautala on myös monipuolinen urheilumies, ”kiireestä-kantapäähän”. Hän kuului puolustusvoimien hiihtovalmennusryhmään. Hän sijoittui pv-mestaruuskilpailuissa 15 km:n hiihdossa 8. Voittajaksi sauvoi Osmo Karjalainen, pronssille naapuripitäjän mies, lehtimäkeläinen Eero Norolampi ja neljänneksi alavutelainen Keijo Pollari. Siviilissä Eero ja Keijo edustivat Tampereen Poliisi-Urheilijoita.

Pentti Hautala kirjoitti vuonna 1978 Lahden MM-kisoista juttuja 3 eri lehteen. Lehdistöpassin kuva osoittaa, että nuori mies tarvitsi silmälaseja, poliisin näköseulan pakottamana. Viimeiseen 20-vuoteen ei enää laseja ole tarvittu. Lehdistöpassi oli yli 30-vuotta sitten jo niin arvokas, että löytäjä sai palkkion palauttaessaan sen toimistoon.

Pentti on toiminut urheilun järjestötehtävissä, harvinaisesti,”Hikiurheilusta”- autourheiluun. Hän on laittanut käyntiin lukuisia laturetkiä, hölkkätapahtumia. Toiminut SM- ja pienempien kilpailujen tiedotusvastaavana jne. Esimerkiksi Suomen MM-ralleissa on Hautala ollut toimittajana jo yli 50-vuoden ajan.

Hänet on palkittu ensimmäisenä Suomessa Tiedottajan Sulalla, Vuoden Autourheilu tiedottajana. Tahko Pihkala-mitalilla, Kunnon eteläpohjalaisena ja kuntalaisena ym. Pentti on saanut Helsingin Sanomien kristallimaljan Hopeasomman ja nuorisohiihdon hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä, tiedotuksesta ja innostamisesta.

Lisäksi Hautala on ansainnut Suomen Ladun, Suomen Kuntourheilu-, Moottori- ja Hiihto-, Kuntaliiton, Lehdistön, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilun ja Töysän Vedon kultaiset ansiomerkit. Toisena suomalaisena kultaisen Hiihdättäjä mitalin, Urheilun-liikunnan ansioristin, Kotiseutuliiton ja EVL:n kirkon ansiomerkit ja Keskisen kyläkaupan Kalevan Kiertäjien kunniatorven.

Erikoisemmaksi urheluvoitokseen Pentti nostaa porolla-ajon ja siinä ohjastettu Pohjanmaan ylivoimainen mestaruus Kuortaneenjärven jäällä. Samalla kertaa tuli joukkuemestaruus lehdistölle, yhdessä Jaakko Ujaisen ja Ilkka Tolosen kanssa. Voitto toi työtarjouksia jopa Lappiin porojen ajajaksi.

Kunnallisten ja urheilun luottamustoimien lisäksi Hautala on ahkeroinut vuosikymmenien ajan evankelisluterilaisen kirkon luottamuselimissä. Muun muassa Partiolippukunta Tohnisen tyttöjen-ja poikien johtajana, kirkkovaltuutettuna ja  kirkkoneuvosto varapuheenjohtajana. Nykyisin Alavuden seurakunnan, Töysän alueneuvostossa. 

Pentti on saanut myöskin Alavus-mitalin, ja Tohnisen Äijän arvonimen. – Mutta vaikka hän on mielestään tehnyt Töysän hyväksi työtä 70-vuotta ja vastusti viiden muun valtuutetun kanssa viimeiseen asti Töysän liitosta Alavuteen, niin eniten toivomaansa, Juha Jokiahon suunnittelemaa, TÖYSÄ-mitalia hän ei ole koskaan vielä saanut!


Onnittelemme kaikki Penttiä merkkipäivän johdosta!

J-Pnews
-toimitus- 

1 KOMMENTTI

  1. Kultakirstullinen Onnea ja terveyttä,-paljon tulevaisuuden toiminnan vuosia tulevaisuudessakin Pentille. Ei uskoisi, että klopin näköiset ja oloiset miehetkin varttuvat iältään kuitenkin ikävuosiltaan huru-ukkojen joukkueeseen.
    Toivottavasti tavataan edelleen Valtakunnan kökkäkunkuksikin nimetyn Penan vielä vuosia Lapissa talkootöissäkin!
    Matti,Kari, Urho,Kalevi,Ulla, Kaarina ja joukko muita Jänkhäläisiä

JÄTÄ KOMMENTTI