Pääsiäinen lennätti meille muuttolinnut

0
Suuria hanhiparvia on mekastaen ja hiljaisina lentänyt muuttomatkallaan viime päivinä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Pääsiäinen on nyt tavallista myöhemmin, kun Vappua juhlitaan jo kahden viikon kuluttua. Pääsiäistä vietetäänkin tällä kertaa parhaassa, ihanteellisessa säässä. Yöpakkasista huolimatta, päivälämpötilat kohoavat jo melkein kesäisin lukemiin.

Ainakin aamupäivät hiihtäjää kestävä lumihanki hehkuu auringon paisteessa. Tämän kaiken juhlistaa, koronasta ja sodasta huomatta myöskin, kun tuhansien muuttolintujen lento sekä iloinen laulelu ja keväinen leikittely luonnossamme.

Nyt suotuisat säät lennättivät todellakin eri lajia edustavat linnut alueellemmekin. Toki tuhansia lentää muuallekin, mutta moni laji pysähtyy päiviksi näihin maisemiin. Useat jäävät kuitenkin valmistelemaan pesintäänsä kesäksi meidänkin piha-alueille, metsiin, pelloillemme, järville ja nevoillemme.

Nyt onkin muuttolintujen lento varsin vilkasta, kun lämpimiä suvisäitä on luvassa tuleviksikin päiviksi. Näinä aikoina, esimerkiksi valkoposki- ja muita hanhiparvia on näkynyt ja on havaittavissa runsaammin kuin ehkä koskaan aikaisempina keväinä.

Veslinnut lensivät lankalauantaina runsain joukoin suliin jokilahtiin ja heti käynnistyi riehakkaat kosintaseremoniat, rantojen pesäpönttöpuiden läheisyydessä.

Tuhansien lintujen parvia katsellessa tulee mieleen hioman murheellisena ajatuksena, mistä pelloista linnut lopullisesti ruokansa syö?

Samalla herättää ajatuksia se, että hanhia ei saa vapaasti metsästää. Mutta Suomen omat linnut, harvinaiseksi käyneet metsäkanalinnut ovat ”vapaata riistaa”?

Myöskin kurkia, töyhtöhyyppiä on tepastelut hangilla paljon ja peltojen ensimmäisillä sulilla pälvipaikoilla. Kiuruja, hemppoja, peukaloisia ja peippoja jne. on tullut paljon viime päivinä. Joutsenten runsaus on jo tuttu juttu!

Vesilintuja alkoi saapumaan suurin joukoin vasta lankalauantaina. Ja heti aloittivat ainakin telkät pirteästi kosintaseremoniat.

Rastalajeja on ollut koko talvikauden ajan ennätysmäärä. Linnut ovat sinnitelleet pihlajanmarjojen ja ruokintapaikkojen turvin. Useat rastaat ovat näin säästyneet pitkältä lennolta ja vaaroiltakin muihin maihin muutettaessa.

Tuulihaukat huomasivat eteläisestä Euroopasta lomalta palattuaan entisen kodin, vanhan harakanpesän pudonneen puusta. Nyt olikin aprikoitava, pesintä toisessa harakanpesässä, vai Jussi Ryssyn laittamassa lautapöntössä kauempana?

Haukkojen lajeista talvehtivat useat Suomessa. Mutta muuttajiakin on. Esimerkiksi tuulihaukkamme viettää talvikaudet keski- ja etelä – Euroopassa. Nyt havaitsin kevään ensimmäisen pariskunnan koivun latvassa, tänään Pääsiäispäivänä 17.4. He katselivat lähimännyssä sijaitsevaa vanhaa harakanpesää käyttöönsä.

Lähipäivät näyttävät pesivätkö haukat harakanpesässä? Tahi kauempana, ähtäriläisen Jussi Ryssyn laittamassa pöntössä.

Parina aikaisempana kesänä tuulihaukat ovat pesineet taloni takaterassista 10-metrin etäisyydellä olleessa harakanpesässä. Pesän puhalsi kuitenkin talvimyrsky, korkealta männystä alas maahan.

NYT ONKIN viimeiset hetket nikkaroida, alueellamme pesimään saapuville muuttolinnuillemme uusia pesäpönttöjä ja kunnostaa myöskin entisiä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI