Täyden kuun paisteessa kokkotulille – Nyt suosivat lumiset olosuhteet

0
Viime vuosikymmenen lopussa juhlisti täyden kuun valo ja lumihankikokkokansaa. Eikä koronasta ja sen tuomista rajoituksista tiedetty mitään.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Maakunta

Viimeisenä kahtena lankalauantaina ei ole saatu koronan takia kokoontua pääsiäisen valakioille, perinteisesti suurilla kansanjoukoilla.

Myöskin ruohikkopalon vaaran- ja metsäpalovaroituksen julistus, on estänyt pohjalaisen kansaperinteen ja tuttujen tapaamisen täydellisen toteuttamisen.

Monella paikkakunnallamme ovatkin jäänet nuotiovärkit kasalle kahtena edellisenä pääsiäisenä. Mutta nyt ollaankin sitten ja tautirajoituksista lähes normaalilla tasolla. Myöskin luonnon puolesta, lumiset olosuhteet takaava tulien sytyttämiseksi

Tämä mahdollistaa mukavasti myös polttamatta jääneiden kokkojen tuleen tuikkaamisen. Ja varmasti entistä suurempana kooltaan, kun kasoihin on kuskattu lisää poltettavaa.

Jokiranta mahdollisti, tämänkin valkian virittämisen menneenä vuonna, palovaroitusten vallitessakin.

Kun kaikki, kaksi vuotta polttamatta olleet risu- ja rehukasat, sekä uudella innolla kootut kokot kiritellään tuleen, tämä takaa savua ja tulen loimotusta joka kylälle. Kylä- ja eri yhdistysten toimijoiden, yleisölle tarkoitettujen valakioden lisäksi myöskin perheiden pihatulia roihuaa runsaasti.

Poltettavien kokkojen määrä hipoo varmasti kaikkien aikojen ennätyslukuja. Tähän tulokseen tulin, kun olen seurannut eri paikkakutien toimintapalstoja, valakiosta tehtyjä virallisia ilmoituksia ja IlkkaPohjalaisen tiedostoja.

Eniten isompia yleisiä polttotapahtumia järjestetään Kauhavalla, Lapualla, Alajärvellä, Ilmajoella, Kuortaneella, Soinissa, Seinäjoella, Ähtärissä ja Kurikassa.

Ja mikäs onkaan sopivampaa tähän ajankohtaan, kun saamme nauttia perinteistä noitien ja pahojen henkien karkottamisesta nyt, juhlallisesti täyden kuun paistaessa. Joko yleisönä tai toimijana.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI