Suomessa syntyi 12 288 lumiukkoa | E-P:n kärkikunnat: KURIKKA, ALAVUS ja ALAJÄRVI

0
Suomessa tehtiin eri kokaisia lumiukkoja 12 288. Pienemmät  puolimetrisiä ja isommilla on korkeutta jopa kolmisen metriä. (Kuva: Pentti Hautala)      

PENTTI HAUTALA/J-Pnews

Koronatalven kunnon kohottamisen keinona työstettiin tuhansia, toinen toistaan komeampia lumiukkoja. Suomalaiset saivat näyttää samalla suunnitelmallisuuttaan ja taiteellisia taipumuksiaan mielin määriin.

Inoittajana valtakunnalliseen ”ukkoiluun” oli Suomen Latu, ”Ulkona kuin Lumiukko”-kampanjallaan. Ukkoja ahkeroitiin 17.2.-14.3 välisenä aikana. Paikallisesti inoittajina olivat muun muassa Ladun paikallisyhdistykset ja kunnat, sekä monet muut seurat sekä järjestöt, koulut ja päiväkodit.

Peräti 12 288 lumiukkoa eri puolilta valtakuntaa!

Suomen latu asetti tavoitteeksi 10 000 ukkoa, Suomen ”joka niemeen ja notkelmaan”. Tuo kova tavoite täyttyi määrällisesti reippaasti, kun Ladun laskuriin ilmoitettiin peräti 12 288 lumiukkoa eri puolilta valtakuntaa. Toki sellaisia kuntia ja kaupunkeja oli joista ei tullut ilmoitusta yhdestäkään. Eikä tämä nyt ainakaan puuttunut lumipulasta, kun tätä välttämätöntä ns. ukkoainesta oli kaikialla runsaasti.

Etelä-Pohjanmaan ja keskisen Suomen maakunnissa oltiin kiitettävän aktiivisia osallistumaan. Olihan kyseessä mukava perinteinen ulkoinen perheliikuntamuoto ja samalla yhdessä tekemisen riemusta nauttiminen.

Pohjanmaalla eniten lumiukkoja pystytettiin Kurikassa, kaikkiaan 526. Valtakunnallisessa tilastossa ”PitkänJussin” paikkakunta oli neljäs. Hopeasijan maakunnassamme ahkeroi Alavus 415 ja pronssille kipusi Alajärvi 94 ukolla.
4) Ähtäri 92, 5) Kauhava 84, 6) Kuortane 68, 7) Seinäjoki 61, 8) Soini 50, 9) Lappajärvi 30 ja Vimpeli 30, 11) Kauhajoki 28, 12) Lapua 26.
Mainittakoon, että esimerkiksi Vaasasta kartutettiin valtakunnallista kampanjaa ainoastaan 13 ja Ilmajoelta 8 ukolla. Virtain luku on 31 ja Kyyjärven määrä on peräti 293.

MM-kisojen hopeamitalin innoittamana valmistui Töysän Talsijoiden toimesta Koskipuistoon näin komea, 2,3 metriä korkea ”näköispatsas” maajoukkuehiihtäjä Joni Mäestä, (kuva:Pentti Hautala)

 

JÄTÄ KOMMENTTI