Vaikuttavaa tekemistä – Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa

0
Vanha Paukku

Aisapari järjesti yhteistyökumppaneilla ja hanketoteuttajille 10. lokakuuta Vaikuttavaa tekemistä! -tapahtuman Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa Lapualla.

Aamupäivän hankevetäjien tapaamisessa Härmä-Seuran puheenjohtaja Risto Kleimola kertoi Härmän käräjätalon mittavasta kunnostushankkeesta sekä siitä, kuinka aktiiviseen käyttöön talo on kunnostettuna päässyt.

– Tuntuu siltä, että taloa ei ole turhaan kunnostettu. Alahärmässä ei ole ollut tällaisia tiloja esimerkiksi erilaisten perhetapahtumien ja kokousten järjestämiseen, näin kodikkaita kuin nämä ovat. Käräjätalosta löytyy asuntosiipi ja käräjätalosiipi ja kummassakin siivessä on noin 40 neliön yhtenäinen tila, tupa ja käräjäsali. Niihin mahtuu hyvinkin tuollainen 30 henkeä. Ja sitten kamareita vielä lisää, eli kaiken kaikkiaan noin 200 neliötä, Härmä-Seuran puheenjohtaja Risto Kleimola esitteli.

Taloon on vakiintunut jo mukavasti toimintaa.

– Vanhusten päivätoimintaa on joka viikko, Aijjoos-toimintaa joka toinen viikko. Leijonat kokoontuvat meillä säännöllisesti, musiikkitapahtumia on järjestetty aina silloin tällöin ja nyt syksyn aikanakin on tulossa kolme kansanlaulutilaisuutta. Musiikkitapahtumien lisäksi myös esimerkiksi Eero ja Saima Nelimarkan elämää kuvanneet näytelmäesitykset ovat keränneet tuvan täyteen. Tutustumiskäyntejä on ollut niin Etelä-Pohjanmaalta kuin rannikkoseudultakin. Viime vuonna oli 144 eri kalenterimerkintää käräjätalon käytöstä, ja tänä vuonna niitä kertyy varmasti vielä enemmän. Olemme kyllä positiivisesti yllättyneitä tämän hankkeen saamasta julkisuudesta ja siitä, että kansa on ottanut tämän omakseen, Kleimola kertoi.

Suomen Kotiseutuliitto palkitsikin tänä syksynä Härmä-Seuran toteuttama käräjätalon kunnostuksen Etelä-Pohjanmaan maakunnan kotiseututekona.

Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Heli Talvitie puolestaan esitteli Vanhan Paukun alueella tehtyjä hankkeita ja niiden merkitystä, joka näkyy vielä vuosia hankkeen päättymisen jälkeen. Esimerkiksi Digiperintö-hankkeessa vuosina 2015–2017 tehty Vanhan Paukun alueen mallinnus digitaliseen muotoon oli nyt tärkeässä roolissa Lapua 1976 -elokuvan teossa.

Lisäksi nähtiin video Vimpelin Lakeaharjun kehittämisestä. Jussi Förstin valmistamalla videolla kyläseuran sihteeri Heikki Salmela kertoi Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti -kyläseuran toteuttamista hankkeista. Hankevetäjät pääsivät myös jakamaan omia kokemuksiaan ja vinkkejään tuleville hankevetäjille.

Eeva Arpala

– Keskusteluissa nousi esiin ilo toteutetuista kohteista ja elämään jääneistä ideoista. Useampi totesi myös, että hankkeen toteutuksessa olisi muistettava monipuolinen dokumentointi. Vaikka hankkeen hallinnointi helpottuu ensimmäisen hankkeen jälkeen kokemuksen ansiosta, pitäisi suunnitteluvaiheessa varmistaa, että toteuttajalta löytyy riittävästi perusosaamista, jota hallinnointi vaatii. Aisaparin neuvonta ja tuki sai kiitosta, mutta saimme myös kehittämisehdotuksia. Tukea hankkeen suunnitteluun onkin tarkoitus lisätä tulevana vuonna, samoin toimijoiden kannustamista yhteistyöhön, Aisaparin kehittämissuunnittelija Eeva Arpala kertoo.

Iltapäivän seminaarissa yrittäjä, erikoistutkija Sari Rannanpään puheenvuoro antoi aimo annoksen käytännön tietoa vaikuttavan hankkeen suunnittelusta, vaikuttavuuden todentamista ja siitä viestimisestä.

– Puheenvuoro antoi konkreettisia eväitä laadukkaampien hankesuunnitelmien tekemiseen. Hankkeiden vaikuttavuus syntyy siitä, että suunnittelu aloitetaan määrittelemällä muutos, joka hankkeella halutaan saada aikaan. Tulostavoitteet ja toimenpiteet määritellään tämän perusteella. On myös hyvä ymmärtää tulosten ja vaikutusten ero ja tapa, jolla toiminnan vaikutukset syntyvät.  Kun nämä on alusta asti huomioitu, voidaan myös vaikutuksia seurata ja mitata, Arpala summaa.

Motivaatio kasvaa tekemisestä

Työn merkityksellisyydestä, motivaatiosta, innostumisesta, epävarmuuden sietämisestä ja n

Emilia Kujala.

äiden kaikkien vaikutuksista työhyvinvointiin ja omaan jaksamiseen puhui psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM) ja tietokirjailija Emilia Kujala.

Emilia kannusti ruokkimaan motivaatiota tarttumalla toimeen; Motivaatio kasvaa tekemisestä. Se onkin Aisaparilla huomattu, sillä toteutetut hankkeet poikivat aina vain uusia hankkeita ja hankehakemuksia! On kuitenkin tärkeää huolehtia palautumisesta, myös innostavan tekemisen lomassa

Tapahtuman osaksi oli rakennettu tulostori, jossa esiteltiin makupaloja toteutetuista hankkeista.  Tulostorin runsaudesta oli mahdollista poimia niin hankkeiden tuloksia kuin vaikutuksiakin. Lapualla moni mies pitää tanssia hyvänä liikuntamuotona, kiitos ’Mies! tanssipidot’ hankkeen. Lappajärvi on kansainvälinen geopark, kiitos Leader-hankkeissa tehdyn pohjatyön ja investointien. Alajärvellä kaupunkilaiset pitävät paikkakuntaa dynaamisena, kiitos Aalto-viikon ja coworking-tilan.

Tapahtumasta saadussa palautteessa toivottiin lisää mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Aisapari järjestääkin seuraavan hankevetäjien tapaamisen jo helmikuussa, ja siellä teemana on yhteistyö.

– Ennen sitä, huolehditaan palautumisesta ja suunnitellaan vaikuttavaa tekemistä, Arpala innostaa.



 

JÄTÄ KOMMENTTI