Vettä tulvaksi asti – Keskisen Kyläkauppakin kastui

0
Keskiviikon rajuilmassa satoi vettä mittareiden mukaan jopa 80 milliä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Säätieodotukset varoittavat ennakkoon keskiviikon voimakkaista sadekuuroista, ukkosesta, myrskypuuskista ja raesateistakin.

-Sateen ennustus lupasi läntisessä Suomessa 40-50 millimetriä. Vettä kertyi rankoissa kuuroissa, kovan ja kiihkeän ukkosenjylinään ja salamoinnin säestämänä Suomenselälläkin, jo kello 18.30 mennessä jopa yli 70 millimetriä.

Rankkasade sai aikaan tulvaa ulos ja sisäilohinkin. Näin tapahtui muun muassa Keskisen Kyläkaupassa, jossa vesi virtasi tavaramyymälän sisätiloihin, katolta lähtevistä kaupan lävitse alas johtavista syöksyputkista. Pelastushenkilökunta ja kyläkaupan oma toimijat putsasivat vettä pois useamman tunnin.

Vesisulkuja oli päässyt tukkeutumaan ja näin katolle sataneista rankoista vesikuuroista oli päässyt vuotamaan reilu kerros vettä kaupan lattialle.

Etelä-Pohjanmaa pelastuslaitoksen yksiköitä kiirehti paikalle iltapäivällä. Vettä kuivattiin pois lattialta tehokkaasti. Ensin isommalla joukolla ja iltakuuden maissa vielä viimeisteltiin.

Viime kesänä kävi kesäkuussa Keskisellä samalainen vahinko. Silloinkin rankat vesikuurot löysivät viemäreihin katolta alas virratessaan, tiensä ”tavarapuodin” lattialle. Ehkä tässä tapauksessa saa ennustaa, ettei vanha sanonta toteudu.  -Siinähän mainitaan, ettei ”kaksi ilman kolmatta”. Tarkoittaa sitä, että mainitut vesirännit laitetaan sellaiseen kuntoon, että vetävät rankempienkin rajuilmojen satamat vedet viemäreihin.

Ukkosmyräkköjen salamat saivat aikaan myös monia maastopaloja. Ne kuitenkin rankkasade tehokkaasti sammutti. Maastopalojen suhteen voidaankin sanoa, että ”onni oli onnettomuuksissa”. Se joka sytytti, myöskin ne sammutti.

Näin ei voida todeta kuitenkaan lukemattomissa pienissä ja vähän suuremistakin salaman sytyttämissä rakennuspaloissa. Niiden sammuttamisissa oli palo- ja pelastustoimen yksiköillä kiirettä. Tuulet jäivät ennustettua heikommaksi keskiviikkona. Mutta joitakin puita puuskat kuitenkin kaatoivat.

Myrskypuuskat jäivät ennustettua heikommiksi. Toki tuulenpuuskissa muutama puu kaatui.

Sadevettäkin oli pumpattavana pois, monista kohteista, Keskisen lisäksi. Sähköviat aiheuttivat monenlaista vaivaa liiketoiminnassa ja junaliikenteessäkin, esimerkiksi SeinäjokiHaapamäki, sekä Seinäjoki – Parkano välillä.

Tunteja kestäneen rajuilman jälkeen saa kaikesta huolimatta ihmetellä, että henkilövahingot jäivät tietojen mukaan vähäisiksi. Samaa voidaan todeta aineellisistakin vahingoista.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI