Karhunkaatolupia karsittiin

0
Ensi lauantaina alkaa taas karhujahti. Pohjalaismaakunnissa on kannanhoidollinen poikkeuslupa myönnetty nyt neljän metsänkuninkaan kaatoon.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Maakunta

Suomen Luontovarakeskuksen arvion mukaan karhukanta ei ole enää kasvussa. Yli vuoden ikäisiä mesikämmeniä tallustelee metsissämme, laskentahavaintojen mukaan 1800-1900. Lisäksi pentuja noin 460.

Maa- ja metsätalousministeriö mielestä Suomen karhukanta on kuitenkin vahva ja suotuisan suojelun tasolla. Kontioita saa ampua sen määrän, että suojelutaso pysyy ja karhu säilyy nykyisen ihmisarkuutensa.

Suomen Riistakeskus puolsi ja kannanhoidollisin perustein ministeriön vahvistama myönnettiin, poikkeusluvallinen metsästyskiintiö, 20.8.2022 alkavalle metsästyskaudelle 346 karhulle. Tämä määrä on 111 eläintä pienempi kuin edellisenä vuotena.

Poikkeuslupien luku väheni myöskin Pohjanmaan Riistakeskuksen alueella. Alueelle anottiin 12 lupaa. Mutta lupia saatiin tälle syksylle vain kolmannes anotuista. Luvat myönnettiin AlavusSoiniÄhtäri-alueella. Toinen   lupa Alajärvi, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki. – Luvan sai myöskin alue, johon sisältyvät Keski-Pohjanmaan kunnista: Kannus, Kalajoki, Kokkola ja Toholampi. Neljäs karhu on tähtäimessä Lesti– ja Reisjärvien seutuvilla.

Mainittakoon, että Rannikko-Pohjanmaalle ei nyt haettu poikkeuslupaa. Alueella ei ole vakituista karhukantaa. Rannikko – Pohjanmaan Riistakeskuksen mukaan, muun muassa teerijärviläiset metsästäjät olivat kuitenkin osallisena hakemuksessa, jossa haettiin kaatolupaa Evijärven-Kortesjärven alueelle. Lupaa ei kuitenkaan myönnetty.

Viime vuonna alueelle myönnettiin yhteensä 6 lupaa. Molempiin maakuntaan kolme. Karhuja ammuttiin neljä. Niistä EP:n alueella, naaraskarhu Kuortaneella ja uros Soinin-Alajärven rajamailla.

Vuonna 2021 koko Suomessa saaliiksi saatiin 388 karhua. Niistä kaadettiin 61 poronhoitoalueilla. Nyt itäiselle poronhoitoalueelle hyväksyttiin 60-ja läntiselle 10.

Karhujahti käynnistyy ensi lauantaina, 20.8 kello 00.00. Metsästysoikeus päättyy lupakiintiön täytyttyä ja viimeistään 31.10.2022. klo. 24.00.

Kuva: Pentti Hautala


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI