Pesäpalloliitto vahvisti karanteenikäytäntöjä pudotuspeleihin

0

Pesäpalloliitto on tehnyt päätöksiä sekä ohjeistanut seurojaan koronaan liittyvistä käytänteistä ja karanteeneista pudotuspelejä silmällä pitäen. Erityisesti putoamiset sarjaporrasta alemmas pyritään ratkaisemaan aina pelaamalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muutti karanteenisuositustaan 2.8.2021. Altistunut voi mennä oireettomana koronatestiin kuudentena vuorokautena altistumisesta ja vapautua karanteenista negatiivisella tuloksella. Harkintavalta on kuitenkin sairaanhoitopiireillä ja kunnilla mahdollistaa tällainen toimintatapa.

– Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmän tehtävä on varmistaa päätöksillään urheilullinen oikeudenmukaisuus – eritoten, jos viranomaispäätökset ovat erilaisia eri sairaanhoitopiireissä, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen kertoo.

Kilpailutoiminnan ohjausryhmään kuuluvat laajennettuna Pesäpalloliiton johtokunnan jäsen Antti Aine, urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari, kilpailupäällikkö Timo Lamminen, toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta ja puheenjohtaja Ossi Savolainen.

YLEISIÄ PERIAATTEITA

Karanteenit voivat vaikuttaa pudotuspelisarjojen pelaamiseen, jos ne koskevat vähintään neljää joukkueen kokoonpanossa kauden aikana ollutta pelaajaa. Pelinjohtajien karanteeneja ei oteta huomioon. Kaikissa pudotuspelivaiheissa joukkueen tulee olla valmiudessa pelaamaan heti karanteenien purkautumisen jälkeisenä päivänä, kun joukkueella on enää maksimissaan kolme pelaajaa karanteenissa.

Pudotuspelisarjan pituus voidaan karanteenitapauksessa määrittää pykälää lyhyemmäksi ennen sen alkamista. Paras viidestä -ottelusarjasta on mahdollisuus siirtyä käyttämään paras kolmesta -järjestelmää ja paras kolmesta -ottelusarjasta kerrasta poikki -systeemiin. SM-mitaleita ei jaeta pelaamatta, eikä keskeneräisten sarjojen perusteella.

Superpesiksen pudotuspelisarjoja mahdollisuus lyhentää

Superpesiksen puolivälierä- ja välieräsarja voidaan, asianosaisen seuran anomuksesta ennen sarjan alkua, lyhentää pelattavaksi paras kolmesta -järjestelmällä, jos karanteenien jälkeen on käytettävissä neljä päivää alkuperäisen otteluohjelman puitteissa. Mikäli muussa tapauksessa joukkue ei saa jalkeille riittävää kokoonpanoa ottelun pelaamiseksi, sen katsotaan luovuttavan ottelusarjan. Loppuottelussa muutokset tehdään ensisijaisesti uusien ottelupäivien kautta ja pronssiottelussa sarjaa lyhentämällä.

– Kaikissa tapauksissa lopullinen päätösvalta on Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmällä, sillä tapaukset voivat olla luonteeltaan hyvin erilaisia, Lamminen muistuttaa.

Putoamisotteluissa ja superpesiskarsinnassa vaihtoehtoja ovat otteluiden siirtäminen, ottelusarjan lyhentäminen tai molemmat. Ensisijainen pyrkimys on ratkaista sarjasta putoaminen aina pelaamalla.

Alemmilla sarjatasoilla – Ykköspesiksessä, suomensarjassa ja nuorten Superpesiksessä – lähtökohtana ovat ottelusiirrot tai sarjojen lyhentämiset jopa kerrasta poikki -ratkaisu mukaan lukien. Naisten suomensarjan nousukarsintasarjassa joukkueella tulee kuitenkin olla pelisääntöjen mukainen vähimmäiskokoonpano kaikkiin otteluihin.

 


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI