KÄRNÄ SYYTTÄÄ ULKOMINISTERIÖTÄ JA HUONOA LAINSÄÄDÄNTÖÄ KABULIN FARSSISTA

0
Suomalaisia rauhanturvaajia lähdössä. Kuvituskuva. (Kuva: Puolustusvoimat)

Keskustan kansanedustaja, kapteeni evp. Mikko Kärnä sanoo Suomen myöhästyneen useita vuorokausia Afganistanissa olevien Suomen kansalaisten ja Suomelle työskennelleiden evakuoinnissa huonon lainsäädännön takia. Tämän lisäksi Kärnä syyttää Ulkoministeriötä vakavista laiminlyönneistä.

– Suomen Afganistanin suurlähettiläs oli jo Helsingissä kun Taleban valtasi Kabulin ja korkeat diplomaattimme saatiin sieltä turvaan maanantaina. Kaikki muut jätettiin sinne oman onnensa nojaan. Ulkoministeriöllä ei selkeästikään ollut minkäänlaista toimivaa tai järkevää evakuointi- ja varautumissuunnitelmaa tällaisen tilanteen varalle. Tämän jälkeen alkoi juridinen vitkastelu, jonka seurauksena menetimme ainakin yli kolme vuorokautta kallista aikaa vaikeassa tilanteessa. On aivan selvää, että demokratiassa tarvitaan lukkoja joukkojen lähettämiseen, mutta ei tällaisia lukkoja vaan saa olla olemassa tilanteessa, jossa noudamme omia kansalaisiamme tai ystäviämme turvaan kriisipesäkkeistä. Koko lainsäädäntömme on näiltä osin perkattava läpi tämän farssin jälkeen.

Kärnä korostaa olevansa tyytyväinen, että Suomi lähetti lopultakin erikoisyksikkönsä alueelle.

– Kun toimitaan sotatoimialueella, siellä puhutaan sotilaiden kieltä. Haaviston lähettämät pari ulkoministeriön ”virkamieskeijoa” Kabulin lentokentällä vain pahimmassa tapauksessa haittaavat koko tilannetta. Haluan kiittää puolustusministeri Kaikkosta, että saamme nyt lopultakin sotilaamme paikalle turvaamaan kansalaistemme ja ystäviemme evakuointia. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ulkoministeriön on sen sijaan katsottava peiliin. Jos korkeat diplomaatit saatiin turvaan, niin kaikki muutkin olisi ollut mahdollista saada ilman sotilaiden apua. Nyt tässä epäonnistuttiin. Kun savu hälvenee nähdään, paljonko verta ulkoministeriön käsissä lopulta on. Luulenpa että potkuja on luvassa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI