Viikonvaihteeksi hiihdettäväksi – Valkealammella aloitetaan taas

0
Monena vuonna on latupenkat ajettu lumettomaankin maastoon.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Lehtimäki

Yhtä lailla kuin joulu lähestyy, myöskin Valkealammella alkaa hiihtokausi, perinteisesti marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.

Viime vuonna 11.11. ja toissa vuonna 12.11.Tänä vuonna kilometrin latu säilötystä lumesta on tarkoitus työstää suksiteltavaksi tulevaksi viikonvaiheeksi. Jos kaikki onnistuu suunnitellusti, kertoo Juha Hauta-aho.

Juha Hauta-aho, kuten isä Jorma ja velimies Heikki ovat olleet voimahahmoja alusta asti Valkealammen tekoladun mahdollistamisessa.

Suomen parhaisiin hiihtäjiin vielä 2000-vuosiluvun alussa kuulunut Juha toimii Valkealampi seuran puheenjohtajana. Kyseisen tekoladun mahdollistajana ovat mainitun seuran ja urheiluseura Lehtimäen Jyskeen kanssa Alajärven kaupunki ja tietenkin useita lehtimäkeläisiä talkoolaisia.

Nyt keskiviikkona oli jo ainakin kaivinkone valmiina Valkealammen, ison säilötyn lumivuoren vieressä. Kaivinkoneella kuoritaan kesähelteillä sulamiselta suojanneet sahanjauhot syrjään. Samalla vehkeellä kauhotaan lumet traktorien lavalla, siirrettäväksi paksuksi latupenkaksi maastoon.

Kun kilometrin ladulla ajetaan lunta hiihdettäväksi, niin sen jälkeen jatketaan vielä noin 400 metrin matkalla lisää. Luonnonlunta ei ole Valkealammen maastossa nyt puolen viikon maissa. Pakkasta on luvassa seuraavan ajan ja luntakin satavan hieman.
Lunta on varastossa runsaasti, mutta sitä tehdään vedestä lumitykillä lisää, jos sää pysyttelee sopivasti pakkasella.

Ladulle tarvittavan lumen säilöntä ja muita kuluja pyritään kattamaan myöskin latumaksuilla. Viime vuonna päivälipun hinta oli 7 euroa ja kausimaksu 50 e. Alle 14-vuotiaat saivat sompailla ilmaiseksi.

Kaivinkoneen kauha on tehokas lumenluonnissakin. Menneinä vuosina on ollut lunta hieman myöskin jo pilvistä sataneena

Tämän vuoden latumaksuista ei ole vielä tehty mitään lopullisia päätöksiä. Mutta niitä ei ainakaan koroteta entisestä, vihjaa Juha Hauta-aho.

Lakeuden Lapissa, Valkealammella, ei kuitenkaan tällä kertaa aloitetta hiihtokautta, nyt pohjalaisilla lakeuksilla. Vöyrillä päästiin hiihtämään jo kuluvan viikon alussa. Seinäjoen Jouppilanvuorella on tarkoitus päästä sujuttelemaan myöskin jo loppuviikolla.


 

JÄTÄ KOMMENTTI