Virtain hiihtoladut entistä paremmassa kunnossa – Uusi latukone otettu käyttöön

0
Virtain kaupungin uusi latukone parantaa entisestään hiihtämistä Pukkivuori-Penkkivuori-latuverkostolla.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla on nyt entistä paremmat olosuhteet hiihto-harrastukseen.  Tämän mahdollistaa uusi, latuvarustein varustettu rinnekone, joka otettiin käyttöön runsas viikko sitten.

Kessu Oy:ltä hankittu PistenBully 100 Stage 5-merkkinen rinnekone korvaa kymmenisen vuotta sitten hankitun, selvästi teholtaan, kooltaan ja työleveydeltään pienemmän koneen. Liikuntapaikkojen hoitaja Markku Mäkelä kertoo, että uudesta koneesta löytyy tehoa 260 hevosvoimaa.

-Murskaimen leveys on koneella 280 senttiä ja kun lisäsiivet levitetään, kokonaistyöleveys on 430 senttiä. Käytännössä uudella koneella voi ajaa yhteen suuntaan kaikki ladut. Edellisen koneen murskaimen leveys oli 240 senttiä ja siivet levitettynä 3 metriä. Näin ollen työleveyttä on tullut puolitoista metriä vanhaan koneeseen verrattuna. Painoa uudella koneella on melkein 8000 kiloa. Vanha kone painoin noin 3500 kiloa.

Markku Mäkelän mukaan uusi kone nopeuttaa sekä latujen tekoa että Pukkivuoren laskettelurinteiden ajoa, jotka myös hoidetaan kyseisellä koneella. -Uudella koneella voidaan ajaa latuja 13-14 kilometrin tuntivauhdilla. Vanhan koneen nopeus jäi alle kymmeneen kilometriin tunnissa. Aiemmin koko 12,5 kilometrin latuverkoston ajoon kului 2,5-3 tuntia. Nyt päästään puolentoistatuntiin. Myös laskettelurinteiden ajoon kuluu puolet vähemmän aikaa.

Markku Mäkelän mukaan vapaan tyylin hiihtäjälle uuden latukoneen merkitys näkyy siinä, että ”sianselkä” on saatu kokonaan pois latu-uralta ja jälki on paljon tasaisempi kuin vanhalla koneella ajattaessa. -Leveämpänä ja painavampana uusi kone ei kallistele. Uudella koneella pystytään ajamaan koko uran leveydeltä, jolloin murskain tekee tasaisemman jäljen. Vanha kone kulki molemmilla puolilla uran keskilinjaa ja näin se jätti vallin sille.

Perinteistä hiihtoa harrastavalle uuden koneen merkitys on siinä, että kun latuhöylille pistetään kovempi paine, niin latu tiivistyy nopeammin ja myöskin sauvat eivät uppoa lumeen kuin aikaisemmin. Mäkelän kommentti vertailussa uuden ja vanhan koneen välillä on selvä. – Tämä uusi kone on kuin toiselta planeetalta verrattuna vanhaan koneeseen, hän hehkuttaa.

Virtain keskustaajaman läheltä löytyvä Pukkivuori-Penkkivuori latuverkosto ajetaan päivittäin. Killinkosken vajaan seitsemän kilometrin latu hoituu puolestaan moottorikelkkaa käyttäen. Netistä voi tarkkailla latujen kuntoa. – jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI