Ähtärissä torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

0
Vierailija: Lupiini

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Ähtäristä löytämiään lupiineja, jättipalsameja ja kurtturuusuja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Ähtärin joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 17. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä lupiini-, jättipalsami- tai kurtturuusuesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Kaupungin vieraslajitilanne: Ähtärissä on etenkin lupiinia hyvinkin näkyvillä paikoilla, tavoitteena olisi näitä kohteita saada kartalle, jotta vieraslajiesiintymien seuraaminen ja torjunta on paremmin hallittavissa. Koska esiintymiä on paljon eikä resursseja ole tarpeeksi vieraslajien torjuntaan on kuntalaisten osallistaminen erittäin tärkeää vieraslajien hillitsemiseksi. Odotamme mielenkiinnolla, kuinka hyvin Crowdsorsa innostaa kuntalaisia osallistumaan vieraslajien torjuntaan toteaa Ähtärin yhdyskuntatekniikan insinööri Marjo Mäkipelto.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä. 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI