Alavudella ja Kuortaneella – POHJOISEN NORJAN RANNIKKO KIINNOSTI

0
Alavuden pääkirajastossa oli nelisenkymmentä Pohjois-Norjan rannikkon matkailu/retkilyreisteistä kiinnosrnutta.

Pentti Hautala
ALAVUS/ KUORTANE

Alavuden ja Kuortaneen pääkirjostoissa oli koolla runsaasti, Norjan pohjoisen seudun rannikon luonnosta ja retkeilyelämyksistä sekä nähtävyyksistä kiinnostuneita. Niin naisia ja miehiä, jotka ovat aikaisemmin mainitulla alueilla liikkunet. Myöskin monia, jotka tulevaisuudessa retkeilyä sinne suunnittelevat.

Moni varmasti saikin sytykkeen Norjan maisemiin suuntaamiseen tulevan kevään, tai kesän aikana. Viimeistään silloin, kun korona-aika on pahimmillaan taakse jäänyttä elämää.

Tamperelainen tietokirjalija Harri Ahonen sai esitelmänsä ohessa vastailla,moniin aktiivisen yleisön kysymyksiin.

Lakeudenportin kansalaisopiston järjestämissä ilta- tilaisuuksissa, Pohjois-Norjan kiinnostavia retkeilykohteita esitteli sanoin ja kuvin, tamperelainen tietokirjailija Harri Ahonen.

Tunnin verran kestäneen esitelmänsä aikana Ahonen selvitti kuulijoilleen Pohjois-Norjan kiinnostavimmat käyntikohteet ja luontonähtävyydet. Tietoa saatiin tie- laiva- ja maaston suuntautuvista reiteistäkin. Tutuksi tulivat tunturit sekä vuonotkin.

Yleisön kyselyissä kiinnosti eniten Norjan tietullit, polttoaineiden ja majoituksen kustannukset sekä monet muut asiat.

Esimerkiksi auton polttoaineet maksavat suunnilleen saman määrän kuin Suomessakin. Niin myöskin majoitukset hotelleissa ja vastaavissa.

Tunneli- ja siltamaksuja joutuu myöskin Norjassa maksamaan. Tunnelimaksu saattaa olla 25-ja siltamaksu 90 kruunua kerta.

Eli näistä maksuista kertyy melkoisesti kuluja, jos niitä kertyy useammissa kohteissa. Kahdestakin kerrasta sillan ylitys ja tunnelin läpiajosta jopa noin 25 euroa yhteensä.

Mainitut tullit kerätään, automaattista järjestelmää käyttämällä. Automaatti ottaa kuvan auton edestä ja takaa ja laskuttaa auton omistajaa jälkikäteen. Lasku saapuu auton rekisteröidylle omistajalle noin kuusi viikkoa viimeisen, Norjan tietapahtuman jälkeen.

Ohjeet ovat kuitenkin monelle ulkomaiselle autoilijalle niin sanotusti ”hepreaa”. Eräskin Norjan matkailija kertoi jo monta vuotta odottaneensa maksulaskua, mutta sitä ei ole tullut.

Maksuista säästyy myöskin, jos ajelee lumi ja räntäsateessa, tai muusta syystä ovat rekisterikilvet suttaantuneet, huonosti tunnistettavaksi. -Tämähän on tuttua meille monelle Lapin matkaajalle, ylinopeus-sakon karttajille.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI