Alavudella ritarikunnan mitallisadetta

0
Ansioristien ja mitalien saajat: Kaisa Haapaniemi, Sari Helander, Ismo Hoskari ja Jari Latvala, kuuntelemassa toiminnastaan kiitossanoja.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Alavudella kokoonnuttiin tämän vuoden ensimmäiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen vasta maaliskuun neljännellä viikolla. Kokous aloitettiinkin täten tavallisempaa juhlallisemmin. Jaettavana oli tasavallan presidentin myöntämiä ansioristejä ja mitaleja, pitkäaikaisille toimi- ja luottamushenkilöille.

Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristeillä palkittiin, varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Haapaniemi ja kaupungin hallintojohtaja Sari Helander. Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1-luokan mitalin kultaristein sai maatalouslomittaja Timo Hoskari ja yrittäjä/luottamusmies Jari Latvala.

Jarmo Linna on täyttänyt ”pyöreitä” vuosia ja hän sai vastaanottaa pöytäviirin. Liisa Heinämäki, Toni Juurakko ja Marko Vainionpää toimivat kaupungin edustajina

Lisäksi äskettäin ”pyöreitä vuosia” täyttänyt valtuutettu Jarmo Linna sai vastanottaa kaupungin pöytäviirin/standaarin.

Kaupungin edustajina luovuttajina toimivat hallituksen pj. Marko Vainionpää, valtuuston pj. Toni Juurakko ja kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Juurakko kiitteli puheenvuorossaan, nyt huomioituja suuriarvoista ja merkittävästä toiminnasta kaupungin hyväksi. Lisäksi kaikki huomioidut, esittivät omat kiitoksensa.

Kakkukahvien jälkeen pidetyssä valtuuston kokouksessa oli ainoastaan 3 pykälää.

Ylityspyynnöt vuoden 2022 tilinpäätökseen käsiteltiin ensin.

Viime vuonna tuloja kertyi 37,8 milj. euroa (101,0%) Valtionosuuksia 45,1 milj. euroa (100,4%). Rahoitustuottojen – ja kulujen toteutuma oli -0,9 milj. euroa (76,8%). Vuosikate on 2,4 milj. euroa ja poistojen ,2,4 milj. euroa, jälkeen tulos muodostuu -2,1 milj. euroa alijäämäiseksi.

Mennyt, mikä mennyt ja sille ei ajateltu enää mitään mahdettavan. Niinpä ylitykset ja alijäämä hyväksyttiin puheenvuoroitta.

Alavuden kaupungin seikkaperäinen ja laajan kotouttamisohjelman hyväksymiseen ottivat kantaa valtuutettu Ilkka Tiainen ja Pentti Hautala.

Tiainen kaipasi ohjelmaan suomalaisen- ja paikallisen kulttuurin huomioimista. Se on tärkeää ja puuttuu siitä. – Useissa maissa asuneena hän huomautti henkilökohtaisesti kokeneensa, että se on hyvin tärkeää.

-Paikallisen kulttuurin tiedotus ja kielen oppiminen on hyvin tärkeää muista maista tulleiden kotouttamisessa, muistutti Tiainen.

Hautala oli kiinnittänyt samaan puutteeseen huomiota. Lisäksi kiinnosti kuka kaikki korkeat kustannukset maksavat? Ne suunnitelmat ja palvelut mitä laaditussa ohjelmassa on mainittu toteuttavaksi muista maista tänne tuleville?

-Se on hyvin tärkeä kotouttamisessa, että maassa eletään maan tavoilla. Noudatetaan lakeja, ja että pyritään myöskin tekemään työtä.

Elinvoimajohtaja Ulla Koivisto vastasi ja selvitti Tiaisen ja Hautalan esittämiin kysymyksiin. Ja esitys hyväksyttiin evästyksin.

Valtuustoaloitteissa on Ilkka Tiainen ym. esittäneet aiemmin, sähkön suoramyynnistä Koillis-Satakunnan Sähkön asiakkaille. Yhtiö on antanut asiasta selvityksen tuotannosta ja myynnistä. Kaupunginhallituksen esitys oli valtuustolle, että mainittu valtuustoaloite on selvityksen perusteella tullut loppuun käsitellyksi. Tämä hyväksyttiin.

Kokous kesti ainoastaan viitisentoista minuuttia ja iltaa jatkettiin vielä iltakoululla. -Aiheena olikin tärkeitä asioita Alavudelle rakennettavan, alueellisen sotekeskuksen rakentamisen vaiheista ja kaupunkisuunnittelusta.

Kuvat: Pentti Hautala


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI