A-streptokokkitapausten määrä Etelä-Pohjanmaalla pysynyt ennallaan | Influessaepidemia jatkuu

0
Sairaalanmäki ilmasta katsottuna

A-streptokokki-infektioiden määrä näyttää lisääntyneen Suomessa. Vakavat streptokokkitapaukset ovat Suomen lisäksi olleet nousussa useissa Euroopan maissa. Nousu havaittiin jo viime vuoden lopulla.

Taustasyy liittyy todennäköisimmin pandemiavuosien jälkeiseen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntymiseen ja siten virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden lisääntymiseen.

Alkuvuosi on kyseisille streptokokki-infektioille tyypillistä aikaa Suomessa, mutta niitä esiintyy jonkin verran ympäri vuoden. Infektiot ovat nyt olleet nielutulehduksia. Lisäksi esiintyy tulirokkoa ja märkäruven tyyppisiä infektioita. A-streptokokki voi aiheuttaa myös peräaukon seudulla esiintyvän kirvelevän, kutiavan ja ärhäkän punaisen infektion. Vakavassa infektiossa bakteeri leviää elimistössä verenkierron välityksellä. Vakaville taudeille altistaa erityisesti korkea ikä, puolustuskykyä heikentävät sairaudet ja päihteiden käyttö.

Vakavat A-streptokokin aiheuttamat infektiot ovat harvinaisia. Etelä-Pohjanmaalla ei ole tänä vuonna todettu vielä yhtään vakavaa A-streptokokkitapausta. Myös lapsilla vakavat infektiot ovat harvinaisia. Yksittäisiä tulirokkotapauksia on todettu KuusSoten sote-keskuksen alueella.

Streptokokki A leviää nielusta tai nenästä pisaratartuntana ja ihoinfektioista kosketustartuntana. Se on tavallinen kuumeisen nielutulehduksen aiheuttaja erityisesti leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Tartuntoja voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

Influessaepidemia jatkuu Etelä-Pohjanmaalla

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. Etelä-Pohjanmaalla influenssalöydösmäärät ovat vähentyneet epidemian huippuviikoista. Influenssa A -viruksen aiheuttaman epidemian huippu on ohitettu, mutta nyt influenssa B -löydösmäärät ovat hieman lisääntyneet. Erityisesti Alajärvellä on raportoitu esiintyvän terveyskeskusvastaanotoilla paljon influenssaa. Muutamia influenssapotilaita on myös sairaalahoidossa.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus.  Lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito. Influenssalääkitystä suositellaan erityisesti henkilöille, jotka tarvitsevat laitos- tai sairaalahoitoa oireiden takia ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Influenssalla voi aiheuttaa useita jälkitauteja. Yleisimmin näihin sairastuvat vanhukset, pienet lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.  Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja huonontaa toimintakykyä. Jälkitauteja ovat lapsilla korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus sekä keuhkokuume.

THL:n mukaan tällä kaudella käytössä olevien influenssarokotteiden suojateho on 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa kohtuullinen, 41 prosenttia ja alle 7-vuotiaiden lasten keskuudessa hyvä, 66 prosenttia. Sairaalassa hoidettujen influenssapotilaiden keskuudessa rokotteiden suojateho oli hieman korkeampi molemmissa ikäryhmissä, 65 vuotta täyttäneillä 46 prosenttia ja alle 7-vuotiailla 70 prosenttia.


 

JÄTÄ KOMMENTTI