EL / EP: piiri | Eläkeläisten terveyspalveluja ei saa romuttaa haja-asutusalueilla

0

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous on huolissaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueitten suunnitelluista säästötoimista.

Molemmat hyvinvointialueet suunnittelevat haja-asutusalueitten terveysasemaverkon supistamista. Kuitenkaan missään ei ole suunniteltu korvaavia lähipalveluja. Asuinpaikasta riippumatta palvelut piti toteuttaa tasavertaisina.

Lääkäri / hammaslääkäri aikojen saanti ei ole myöskään yhdenvertaista. Odotusajat vaihtelevat huomattavasti riippuen asuinpaikasta.
Yksityisten ja pienien yritysten lääkäripalveluja käytetään runsaasti saadakseen nopeammin apua sairauksiin. Lisäksi on vielä huomioitava, että hyvinvointilain 132 § mahdollistaa pienimuotoisten palvelujen myynnin ilman yhtiöittämisvelvollisuutta. Laboratoriopalvelujen myynnin lakkauttaminen yksityislääkäreille ja pienille lääkäriasemille heikentää eläkeläisten hoitoon hakeutumista, joka pitkittää sairauden diagnosointia ja hoitoon pääsyä.
Haja-asutusalueilla asuu paljon eläkeläisiä ja hyvinvointialueen palvelut ovat juuri siellä heikoimmillaan.

Hyvinvointialueita suunniteltaessa pidettiin tärkeänä, että se turvaa yritysten ja yhdistysten kanssa monitoimijaympäristön, riittävän ja toimivan palvelutuotannon.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI