Eläkeläiset talvikalastuksen taitojen tavoittelussa

0
Pohjoistuulen puhalluksesta pääsemisen jälkeen, maistuivat Sepänniemen grillimökin suojassa EL-Töysän tarjoamat makkarat ja pullakahvit. - Äijäkerhon päällikkö Kari Kallio esittelee samalla pilkkiä, jolla Juhani Hautala oik., sai heti hauen.

Pentti Hautala/J-Pnews
Alavuus/Töysä

”Kesä keikkuen tulevi” -Näin todetaan vanhan kansan viisaudessakin. Ja tämä ikivanha sanonta pitää edelleenkin paikkansa. Siitäkin huolimatta, että maailma on muuttunut perusteellisesti ja ilmaston lämpenemisestä on puhuttu pitkään.

Kesän keikkuen tulemisen saivat todeta maaliskuun viimeisellä viikolla Eläkeliiton Töysään äijäkerhon talvikalastuksen teema päivään, Äijäpilkkiin kokoontuneet. Sepänniemestä, Ponnejärvelle suunnanneet saivat laittaa monta kerrosta vaatetta päälleen turkis haalarien ja toppa-asujen alle.

Serkukset Martti ja Antti Mantere ovat innokkaita pilkkijöitä. Martti on jo saanut ahvenia ja särkiä, mutta Antti toivoo saavansa vasta ensimmäistä, uutta reikää kairatessaan.

Muutaman asteen pakkanen ja pohjoistuuli, lumikuurojen sää ei kuitenkaan haitannut. Ovathan menneet talven säät jo opettaneet jokaisen varustautumaan sään mukaan. Sitä kuitenkin kaikki parisen kymmentä osallistujaa ihmettelivät, että nyt vuoden 2023 maaliskuun loppua elettäessä, on miesmuistiin kylmimpiä öitä ja päiviä koettavana. Luntakin ja jäätä on niin paksusti kuin vanhaan aikaan.

Kalan saantikin koettiin heti alussa lupaavalta, kun Juhani Hautalan pilkkiin tarrasi melkein välittömästi lähes kilon kokokoinen hauki. Martti Mantere sai puolenkymmentä ahventa ja särkeä. Martin siima kiristyi myöskin isosta kalasta, mutta jään päälle hän ei vonkaletta saanut.

Innokas pilkkimies Pentti Levijoki sai myöskin muutaman ahvenen ja kaikilta kalansaalis jäikin melko vähäiseksi. Joillakin jäi se ensimmäinenkin sintti saamatta.
Mutta kalan saanti oli kokonaisuudessaan turvattu, kun käytiin kokemassa kalastusneuvoja Markku Akonniemen ja EL:n Äijäkerhon vetäjän Kari Kallion edellispäivänä asentamat iskukoukut.

Markku Akonniemi fileoi hauet- ja pienemmät kalat ruodottomiksi. Hän opasti samalla, miten työ suoritetaan. Risto Heinämäki ja Kari Kallio seuraavat työtä tarkasti.

Ponnejärven pohjoispäähän, Yli-Kätkän rantaan laitetut viitisentoista iskukoukkua ja niiden syötit olivat, syöttien kanssa houkutelleet haukia. Nämä- ja muutkin kalat Markku Akonniemi fileerasi ja samalla opasti kaikille kalan käsittelyn niksejä. Kiinnostava kalojen fileeraus tapahtui, kun kokoonnuttiin makkaranpaistoon ja kahvitteluun, viiman suojaan Sepänniemen lomakylän grillikotaan. Ruodottomia fileitä Markku työstikin hetkessä ison määrän hauista ja pikkukaloista.

-Ensimmäinen ja tärkein tehtävä fileoinnin onnistumiseksi, on tehtävään sopiva teräväveitsi. Tai työhön tarkoitettu puukko. Tylsillä ja sopimattomilla välineillä homma ei onnistu. Niillä on moni yrittänyt ja tuskastunut tähän lopullisesti, muistutti Markku Akonniemi.

Kuvat Pentti Hautala


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI