EPHYVA | Klamydiatartuntojen määrä noussut uuteen ennätykseen Etelä-Pohjanmaalla

0
Sairaalanmäki ilmasta katsottuna

Seksiteitse välittyvää klamydiaa todettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Tartunta on tärkeä hoitaa antibiooteilla. Hoitamaton klamydiatulehdus voi johtaa jopa lapsettomuuteen.

 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueella raportoitiin viime vuonna yhteensä 620 klamydiatartuntaa. Luku on noin 200 tartuntaa suurempi kuin vuonna 2020 eli nousua on yli 30 %.

Elina Kärnä

– Tartuntamäärien nousu on ollut jyrkkä. Vuodelle 2022 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella todettiin 620 uutta klamydiatartuntaa. Suunta on huolestuttava, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä pohtii.

Klamydia on bakteerin aiheuttama tulehdus, joka leviää suojaamattoman seksin välityksellä. Klamydiatartunnan voi saada, jos on joko emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Klamydia voi tarttua myös suuseksin välityksellä tai bakteerin joutuessa käsien kautta silmiin. Myös oireeton klamydia voi tarttua. Klamydia aiheuttaa tulehduksen virtsaputken, kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon alueilla, tai tartunta voi olla myös oireeton. Kondomin käyttö on ainut tapa ehkäistä klamydian ja muiden seksitautien leviämistä.

Eniten tartuntoja todettiin 20‒24-vuotiailla, viime vuonna kaikista tartunnoista 44 %. Seuraavaksi eniten tartuntoja oli 15–19-vuotiailla. Heidän osuutensa viime vuoden tartunnoista oli 22 %. Klamydiaa todetaan naisilla hieman useammin kuin miehillä.

Jos epäilee klamydiatartunnan mahdollisuutta, on tärkeää hakeutua tutkimuksiin. Antibioottihoidolla tauti saadaan parannettua. Klamydian jälkiseuraamuksena voi tulla esimerkiksi niveloireita. Miehillä se voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen. Naisilla hoitamaton klamydia voi levitä kohtutulehdukseksi ja johtaa jopa lapsettomuuteen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI