EPHYVA | Koronatilanne rauhoittumassa kesää kohti

0
Sairaalanmäki ilmakuva

Sekä tapausmäärät että sairaalahoidon tarve ovat laskussa. Arvioiden mukaan noin 30 prosenttia väestöstä on sairastanut koronavirustaudin. Sote-yksiköissä on edelleen voimassa Nyrkin maskisuositus sekä asioidessa että vierailtaessa.

Viimeisen kuukauden ajan uusien koronatartuntojen määrä on vähentynyt viikko viikolta. Ilmaantuvuusluvut ovat niin ikään laskeneet koko maassa. Myös jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä on laskussa kaikilla mittauspisteillä. Myös sairaalahoidon kuormituksessa laskusuunta jatkuu.

Etelä-Pohjanmaalla 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 877 / 100 000. Seinäjoen keskussairaalassa oli maanantain 9.5. tietojen mukaan yhdeksän koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla oli 36 potilasta.

Tartunnat ovat alueellamme huhtikuun jälkeen painottuneet aiempaa enemmän vanhempiin ikäryhmiin. Koko maakunnassa on valitettavasti edelleen runsaasti paikallisia epidemioita tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Koronakuolemien määrä on edelleen lisääntynyt. Kuolemia on todettu pandemia-aikana tähän mennessä 132.

Tuoreiden tutkimusten mukaan ainakin noin 30 prosenttia suomalaisista yli 18-vuotiaista on sairastanut koronan.

Etelä-Pohjanmaalla terveydenhuollon pcr-testillä todettujen koronatartuntojen määrä on tällä hetkellä 25 666. Se vastaa noin 13 prosenttia alueen väestöstä. Tutkimuksissa kävi ilmi, että niiden henkilöiden joukosta, jotka eivät olleet käyneet pcr-testissä, sairastettuun koronavirustautiin sopivia vasta-aineita löytyi 20 prosentilta.

Nyrkki kävi keskustelun maskien käytöstä. Nyrkki piti voimassa kuntalaisille suunnatun suosituksensa maskin käytöstä sote-yksiköissä asioitaessa ja vierailtaessa. Sote-yksiköissä työskentelevän henkilöstön osalta Nyrkki piti hyvänä nykyistä käytäntöä, jonka mukaan maskia käytetään aina sisätiloissa, pois lukien yksin omassa huoneessa työskentely sekä ruokatauot.

Myös muut Nyrkin suositukset pysyvät toistaiseksi voimassa sellaisinaan.


 

JÄTÄ KOMMENTTI