Esteetön luontopolku | Teeren Kieppi avattiin Tuuri Resorts Lomakylään

0
Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki ja Töysän Yrittäjät ry:n pj. Matti Leinonen leikkasivat luontopolun(tien) yli asetetun silkkinauhan poikki. Avustajina toimivat innokkaimmat pojat ja tytöt.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Tuuri

Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki ja Töysän Yrittäjät Ry:n puheenjohtaja Matti Leinonen, saivat kunnian olla historiallisen hankkeen valmistumisen päähenkilöinä.

Näin voidaan todeta siksi, kun he leikkasivat kaupungin alueelle valmistuneen, esteettömän luontopolun yli asetetun nauhan poikki.

Eikä kyseessä ollutkaan mikään pikku pätkä. Yrittäjäyhdistyksen hankkeena oli valmiiksi tehty peräti yli 3-kilometrin mittainen: ”Teeren Kieppi”. Se kiertelee Tuurin Resorts-lomakylän, kauniissa ja monipuolisessa luonnossa. Ja on lisäksi ensimmäinen täydellisesti, esteettömäksi maastoon tehty pidempi luontopolku.

Vaihtelevaan luontoon on raivattu sekä kivimurskeella pohjustettu ja kivituhkalla pinnoitettu kierros, noin 3-metrin leveydeltä. Koko väylällä on leveyttä viitisen metriä. Puualustaista reittiäkin on hieman. Näköala- ja levähdystasanteelta on ihasteltavana erikoikoisten kivien koristelemaa metsää.

Luontopolku mahdollistaa liikkumisen kaiken kuntoisille ja ikäisille. Kävelijöiden, juoksijoiden ja pyöräilijöiden lisäksi, myöskin lastenvaunuille ja pyörätuoleilla liikkuville. Luontopolusta esteettömän kulun osuutta on noin kahden kilometrin kieppi.

Polulle on kaikilla vapaa pääsy. Moottoriajoneuvoilla ei kuitenkaan ole lupa kiepillä kurvailla. Kieltoa rikkovat tallentuvat valvontakameraan.

 

Tuuri Resorts-lomakylän isäntä Jukka Riiho (vasemmalla)) johdatteli, paljon paikalle tulleita kuntoilijoita Teeren Kiepille. Etualalla oik., kiepin ideoinnissa onnistunut Susanna Riiho.

Lomakylän alueella ja sen laitumilla sekä lähimetsissä viihtyvistä teeristä on luontopolku saanut nimensä, Susanna ja Jukka Riihon ideana. Lukuisissa opastustauluissa onkin tietoa teeristäkin. Erityisesti Tarmo-teeren vuodenajoista. Opastauluissa kerrotaan linnuista ja luonnosta suomen- ja englannin kielillä.

Lomakylän isännän, Jukka Riihon suunnitteleman ja valmistaman hienon laavun kurkihirren päässä istuu myöskin komea puusta tehty teeri. Erikoisen mallisessa laavussa on tulisija, penkit ja puitakin varattuna. Esteetön vessa on myös laavun läheisyydessä.

Kiepillä on ehkä Suomen hienoin, Jukka Riihon mestaroima pieni laavu, puuvaja ja esteetön vessa.

Matkailualan opiskelun virikkeenä on Susanna laittanut, opiskelukaverinsa kanssa geokätköjä lomakylän- ja luontopolun alueelle. Kätköjen löytymistä testattiin heti avajaisiin osallistujien toimesta. Ainakin Marjut Toopakka onnistui heti löytämään.

Töysän Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Matti Leinonen selvitti ennen nauhan leikkaamista, että hanke laitettiin alkuun jo vuoden 2020 syksyllä.

-Paljon talkootyötä ja materialeihin rahaakin vaatinut urakka on nyt valmis. Luontopolusta tuli noin 500-metriä pidempi ja leveämpikin kuin alkuun suunniteltiin. Silti pysyttiin budjetissa.  Kiitos onnistumisesta kuuluu talkoolaisille, Riihon yrittäjäperheille, muille paikallisille yrityksille, yhdistyksille ja Alavuden kaupungille.

-Kustannusarvio oli 40 000 euroa. Kuudestaan ry:n, Leader-ryhmän kautta tukirahoitusta on saatu 26 000 euroa. Eri henkilöiden ja koneiden talkootyön arvo on 14 000 euroa. Säästöpankki ja Osuuspankki oli mahdollistanut kota-alueen rakennusten sponsoroinnin.

– Töysän Yrittäjät ry hallinnoi Teeren Kieppiä kymmenen vuotta. Sn jälkeen se siirtyy Tuuri Resortsin hallintaan, tarkensi Leinonen.

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki kohdisti myös kehunsa ja kiitoksensa suuriarvoiseen yhteistyöhön, jota tämän hankkeen hyväksi ovat monet tahot ja talkoolaiset tehneet. Se todistaa yhteistoiminnan voimaa.

-Erityisesti haluan kiittää yrittäjiä, Riihon yrittäjäperhettä, Kuudestaan ry:tä. Kaupungin ansiot on varsin vähäisiä. Se rajoittuu ainoastaan alkulainan takuun päättämiseen, että saatiin ulkopuoliset rahoituskanavat vireille.

-Tällainen täydellisesti tehty ja esteetön luontopolku on mitä hienoin retkeilykohde ja viihtyisä tutustumiskohde suomalaiseen, monipuoliseen luontoon. Tämän käyttöarvoa ja mielenkiintoa lisää nimenomaan, että tämä mahdollistaa luonnosta ja liikkumisesta nauttimisen kaiken kuntoisille turvallisesti, iloitsi Heinämäki.

Kuudestaan ry:n kehittämissuunnittelija Päivi Rintala esitteli investointi-kehittämishankkeiden tukien kohteita. Hänen mukaansa tälliset kohteet ovat hyviä kohteita, kun varat hyödyttävät oman alueen palvelutasoa, viihtyisyyttä, vetovoimaa ja asukkaitta.

Samalla Päivi innosti rohkeasti ideoimaan erilaisia hankkeita ja hakemaan niihin tukea tulevaisuudessa. Tälle vuodelle varatut rahavarojen kohteet ovat kuitenkin jo päätettynä, hän tarkensi runsaalle yleisöjoukolle.


 

JÄTÄ KOMMENTTI