Hallituspuolueet lopettamassa Kauhavan lentokentän

0
Suomen Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneita "Kotipesässä"

Keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen sekä Mikko Savola ovat pettyneitä siitä, että hallitus ei esityksestä huolimatta lisännyt rahaa Kauhavan lentokenttäharjoitustoimintaan.

  • Hallitus on kääntämässä selän pohjalaiselle maanpuolustukselle, Kurvinen sanoo.

Kurvinen korostaa, että Kauhavan lentokenttä on tärkeä osa Suomen maanpuolustusta. Se on strategisesti hyvällä sijainnilla ja hyvin varusteltu lentokenttä, joka voidaan tarvittaessa ottaa nopeasti käyttöön.

  • Kokoomusjohtoinen Kataisen ja Stubbin hallitus lakkautti Kauhavan lentosotakoulun vuonna 2012. Nyt sama linja jatkuu, kun hallitus ei anna euroakaan Kauhavan lentoharjoitustoimintaan, Savola korostaa.

Kurvinen muistuttaa, että hallituksessa ollessaan Keskusta pyrki huolehtimaan, että Kauhavan kentän kunto säilyy ja mahdollisti harjoittelun määrärahan lisäyksellä, joka nyt ollaan leikkaamassa kokonaan pois.

Kansanedustajat huomauttavat niin ikään, että vaikutukset voivat olla myös omaa harjoitustoimintaa laajempia, sillä esimeriksi Suomen ja USA:n välisen DCA-sopimuksen mukaisia toiminta-alueita päätettiin vain puolustusvoimien toiminnassa oleville alueille.

  • Hallituksen päätöksen myötä pallo on nyt puolustusministeri Häkkäsellä ja kokoomuksella. On hallituksen vastuulla, säilyykö Kauhavan kenttä tulevaisuudessakin lentokuntoisena vai täytetäänkö se aurinkopaneeleilla, Savola täräyttää.

Keskusta teki budjettivastalauseessaan Kauhavan lentokenttää ja sen toimintaa turvaavan esityksen.

  • Hallituksen on varmistettava Kauhavan lentokentän säilyminen Puolustusvoimien ykkösluokan tukikohtaa vastaavana alueena ja huolehdittava Kauhavan lentokentän säilyminen täysimittaisesti käyttökelpoisena ja haettava siinä tarkoituksessa jatkoa Sotilasilmailun viranomaisyksikön (SVY) lupapäätökseen, jonka mukaan Kauhavan lentokenttää voidaan käyttää Ilmavoimien kaikella kalustolla myös keväästä 2024 eteenpäin. 
  • Edellä olevan perusteella ehdotamme, että momentille 27.10.01 lisätään 320 000 euroa ilmavoimien lentosotaharjoitukseen Kauhavalla.

Tänään äänestyksessä vastalauseen puolesta äänestivät Vaasan vaalipiirin kansanedustajista Mikko Savola (Kesk.), Antti Kurvinen (Kesk.), Mika Lintilä (Kesk.) ja Kim Berg (SDP).

Rahojen lisäämistä vastaan äänestivät Mauri Peltokangas (PS), Anne Rintamäki (PS), Piia Sillanpää (PS), Anna-Maja Henriksson (RKP), Anders Norrback (RKP), Mikko Ollikainen (RKP), Paula Risikko (Kok.), Janne Jukkola (Kok.) Peter Östman (Kd.).

Poissa äänestyksestä olivat Juha Mäenpää (PS.), Joakim Strand (RKP) ja Matias Mäkynen (SDP). 

JÄTÄ KOMMENTTI