Harri Ahonen Kuortaneella ja Alavudella – Tutuksi Pohjois-Norjan rannikkoreitit

0
Pohjois-Norjassa lunnit elävät ja pesivät neljällä lintuvuorella monien tuhansien lintujen joukoilla. Niistä on yksi Lofoottien Rostillä, jossa retkeilin joitakin vuosia sitten. - Värikkäitä lintuja ihmetytti ja ihastutti, taustalla olevan moottoriveneen laseista heijastuva ilta-aurinko.

Pentti Hautala
SUOMENSELKÄ

Suomenselän Luonnonystävät ry:n sihteeri, kuortanelainen Terttu Rajala kertoo saaneensa taannoin mukavan yhteydenoton tamperelaiselta tietokirjailijalta ja luontokuuvajalta Harri Ahoselta.

-Ahonen pyysi välittämään minun tietoa luonnosta- ja retkeilystä kiinnostuneille, että hän tulee pitämään luonto- ja retkeilyaiheista tilaisuutta, Lakeudenportin kansalaisopiston kutsumana. Maksuttomat yleisötilaisuudet alkavat klo18 Kuortaneen kirjastossa maanantaina 25.10. ja Alavuden pääkirjastossa ti. 26.10.

-Uskonkin iltojen aiheen olevan monille kiinnostava. Onhan nyt tarjolla tilaisuus tutustua, sanallisen kerronnan ja kuvien välityksellä, Pohjois-Norjan hienoihin rannikoiden maisemiin ja eläimistöön ja lintuihin. Esimerkiksi veikeän värikkäiden lunni- lintujen valtaamiin vuoriin, muistuttaa Terttu Rajala.

Harri Ahonen itse esittelee olevansa mm.  tunturilatuyhdistys Kolbman jäsen. Hän on kirjoittanut tähän mennessä viisi kustannusyhtiö Tammen julkaisemaa tietokirjaa. Pohjois- Skandinavian vaellusreitit julkaistiin vuonna 2014, Keski-Skandinavian vaellusreitit helmikuussa 2016, Pohjois-Norjan rannikkoreitit 2017, Etelä-Skandinavian vaellusreitti 2019 ja Pyhän Olavin retkeilyreitit 2020.

-Illan aikana kerron Pohjois-Norjan rannikkoreiteistä. -Rannikon, vuonojen ja saariston kauneimmista päiväretkikohteista.

-Näistä hyvänä esimerkkinä Tromssan kaupungin lähitunturit, upeat Vesterålenin ja Lofoottien saaristot sekä tarunhohtoinen Nordlandin rannikko.

-Syvennytään mm. rannikon ja saariston retkeily- ja suojelualueisiin, kuten esimerkiksi Sjunkhattenin kansallispuistoon, joka on omistettu lapsille ja nuorille sekä pienempään mutta maisemallisesti erittäin dramaattiseen Möysalenin kansallispuistoon.

Pääosassa on lisäksi eläimistö, kuten lunnit, hylkeet ja valaat sekä tietenkin paikallinen retkeilykulttuuri.

Pohjois-Norjan rannikolla kulkiessa ei voi välttyä kohtaamasta tarinoita ja saagoja menneiltä ajoilta. Kerronkin luennolla asiatiedon ohessa tarinoita kohtaamisista matkoillani sekä lyhennelmän eräästä saagasta, vihjaa Harri Ahonen illan aiheistaan.

Mainittakoon, että olen saanut ihailla, lintujen kauneimpiin lukeutuvia lunneja myöskin Ähtärin eläinpuistossa!

Kuva: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI