SINISET: Osakesäästötilin 50 t€:n yläraja poistettava – veroneutraali ratkaisu tukee myös eläkevuosien taloutta

0

Siniset oli edellisessä hallituksessa, jonka toimesta osakesäästötililait säädettiin keväällä 2019. Ne otettiin käyttöön 2020 alusta. Lain valmistelussa edellinen hallitus kuuli laajalti osakesäästäjien edustajia. Ehkä juuri siksi perusidea onkin osoittautunut menestyksekkääksi. Tänään yli 200.000 suomalaista on avannut osakesäästötilin.

Osakesäästötilistä saatiin päätös 2019, mutta siihen jäi syntyessään yksi valuvika. Se on 50.000 €:n yläraja vuosien mittaan sijoitettavalle summalle.

– Mielestäni kyse ei ole niinkään siitä onko ihminen vuosien saatossa säästänyt 35 tai 60 tuhatta euroa. Kyse on pitkäaikaissäästämisestä ja ihmisen itsensä  rakentamasta vanhuuden turvasta. Rajan poistolla voi olla suuri merkitys sekä kansankapitalismin edistäjänä että ihmisen oman vanhuudenturvan lisääjänä, sanoo Sinisten puheenjohtaja Petri Roininen.

Sinisten mielestä sosiaalidemokraattien esittämä ja noin miljardin vuodessa maksava kategorinen tiettyjen työeläkkeiden nostaminen vaarantaa eläkejärjestelmän toimintakykyä. Aina uusien tulonsiirtojen sijaan yhteiskunnan tulisi kannustaa ihmisiä omatoimisuuteen. Osakesäästötilin ylärajan poistaminen mahdollistaisi ihmisen itsensä toimia omaa vanhuudenturvaansa kerryttäen.

– Pidän tärkeänä, että ehdotuksemme on veroneutraali suhteessa vertailukelpoisiin sijoitusinstrumentteihin kuten rahastot tai eläkevakuutukset. Niissäkään ei ole vastaavia ylärajoja. Ylärajan poiston myötä osakesäästötili poikkeaisi rahastoista ainoastaan siinä että ihminen itse valitsisi sijoituskohteet, sanoo Roininen.

 


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI