HyvaEP | Etelä-Pohjanmaalla liikkeellä runsaasti hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia 

0
Pisaratartuntaa pitää kaikin tavoin välttää nuhaisessa olossa. Muista pestä kädet ! (Arkistokuva)

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia tällä hetkellä runsaasti liikkeellä. Hengitystienäytteissä löytyy paljon sekä influenssa A:ta että koronaa. Koronan tartuntamäärät ovat tällä hetkellä laskussa ja syysaallon huippu ohitettu, kun taas influenssatartunnat ovat nousussa ja epidemia käynnistynyt. Myös RSV-epidemia on käynnistymässä. Kokonaistilanne aiheuttaa Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä lisääntynyttä terveydenhuollon kuormitusta. 

Hengitystievirusten leviämistä voi jokainen estää ottamalla suositellut rokotukset. Kun sairastuu, on syytä jäädä kotiin, ettei tartunta muita. Kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta pesemällä kädet ja yskimällä tai aivastamalla hihaan. Maskia voi oman harkinnan mukaan käyttää. Myös ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia.

Hengitystieinfektion hoitoon riittää useimmiten lepo ja oireenmukainen hoito kuten tulehduskipulääkkeet. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia tai pahenevat, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Influenssan ja koronavirusinfektion hoidossa voidaan käyttää riskiryhmiin kuuluvien osalta myös viruslääkkeitä lääkärin arvion mukaan. Niiden käytössä oleellista on, että hoito aloitetaan riittävän aikaisin.

Hengitystieinfektion jälkeen töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan. Virusinfektioissa tartuttavuus alkaa vähentyä oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.

Etelä-Pohjanmaalla on nyt mahdollista saada nenäsumutteena annettava influenssarokote myös 7–17-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Kausirokotusten antaminen sote-keskuksissa jatkuu pyhien jälkeen. Lisätietoja kausirokotusten järjestämisestä paikkakunnittain sekä ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaep.fi/palvelu/kausirokotukset. 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI