JÄRVI-POHJANMAA | Pandemiajohtoryhmän tuorein tiedote 9.12. – yksittäisiä uusia koronatapauksia

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Järvi-Pohjanmaan alueella on viime viikkoina tullut yksittäisiä uusia koronatapauksia, joihin ei ole liittynyt laajoja altistumistilanteita. Altistuneet on jokaisessa tapauksessa kartoitettu ja tarvittaessa asetettu karanteeniin ja/tai ohjattu koronatestiin.

Aluehallintovirasto on antanut Etelä-Pohjanmaan alueelle seuraavan määräyksen:

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa ajalla 6.12.2021 – 5.1.2022. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset. Tapahtumia voidaan järjestää myös suuremmalle ihmisjoukolle, mikäli tapahtumanjärjestäjä ottaa käyttöön koronapassin/-todistuksen. Koronapassista voi lukea lisää täältä: https://www.kanta.fi/koronatodistus

Ensisijaisesti jokaisen vastuulla on itse saada koronatodistus esimerkiksi älypuhelimeen tai toivomme sellaisten henkilöiden läheisiä auttamaan, mikäli henkilö ei itse osaa ladata todistusta puhelimeen tai tulostaminen ei onnistu. Koronatodistuksen saa jos 1) on negatiivinen koronatestitulos, joka on otettu 72h sisällä 2) on sairastanut 6kk sisällä koronaviruksen aiheuttaman taudin 3) on saanut vähintään kaksi koronavirusrokotetta (tai sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin yli 6kk sitten ja saanut yhden koronarokoteannoksen).

Rokottautuminen koronavirusta vastaan on hyvä tapa saada koronapassi käyttöön. Rokotukset etenevät Järvi-Pohjanmaan alueella hienosti. Lappajärven ja Vimpelin rokotekattavuus on maakunnan kärkeä sekä Alajärven rokotekattavuus on koko ajan parantunut. Järvi-Pohjanmaan alueelta ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 11299 henkilöä ja toisen rokoteannoksen on saanut 10484 henkilöä sekä kolmannen rokoteannoksen on saanut 1644 henkilöä. Noin 84% alueen yli 12-vuotiaista asukkaista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Kaikissa tilaisuuksissa jaetaan 1., 2. ja 3. koronarokoteannoksia. THL:n suosituksen mukaisesti kolmansia koronarokotuksia suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille henkilöille, kun on kulunut 5-6 kuukautta toisesta tehosteannoksesta. Erikseen kutsuja kolmansiin koronarokotuksiin ei lähetetä. Varmistathan, että vähintään viisi kuukautta on kulunut toisesta rokoteannoksesta, kun tulet kolmanteen koronarokotukseen.

THL on myös suositellut 5-11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottamista. Järvi-Pohjanmaan perusturva suunnittelee parhaillaan rokotuksien järjestämistä. Rokotukset voidaan aloittaa vasta sen jälkeen, kun Suomeen saapuu lapsille tarkoitettuja annoksia. Tiedotamme 5-11-vuotiaiden riskiryhmien rokotuksien alkamisesta myöhemmin.

Pandemiajohtoryhmä


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI