Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä tiedottaa

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän mediatiedote 28.1.

Järvi-Pohjanmaan alueella on edelleen todettu kiihtyvällä tahdilla koronatartuntoja. Väestön testaamista on edelleen pystytty toteuttamaan sekä tartunnanjäljitys toimii hyvin. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri antoi tällä viikolla yleiseteläpohjalaisen ohjeen testaamisesta, tartunnanjäljityksestä ja karanteeni- sekä eristyspäätöksistä.

EPSHP:n ohjeessa mainitaan ”Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Sote-työntekijöiden osalta eristys- ja karanteenimääräyksiä vielä jatketaan tietyiltä osin, pyrkimyksenä suojata riskiryhmiin kuuluvia.”

Järvi-Pohjanmaalla edelleen pystytään hallintopäätöksillä ehkäisemään jatkotartuntoja ja pandemiajohtoryhmä näkee, että se on yksi syy Järvi-Pohjanmaan suhteellisen rauhalliselle koronatilanteelle. Tästä syystä alla annetaan ohjeita testaamisesta sekä karanteeni- ja eristyskäytännöistä, joita tullaan päivittämään myös tänne, jos ohjeet muuttuvat.

Alla olevia ohjeita noudatetaan Järvi-Pohjanmaan perusturvassa tällä hetkellä, vaikka EPSHP:n internet-sivuilla ohjeistus on hieman eri.

Kotitestit

Alueen asukkaita suositellaan tekemään kaupasta tai apteekista hankittavia kotitestejä, joita on syytä tehdä esimerkiksi jos on flunssan oireita tai epäilee altistuneensa koronapositiiviselle henkilölle. Vaikka saat negatiivisen vastauksen kotitestistä, ei flunssan oireisena tule mennä töihin tai kouluun. Mikäli kotona tehtävä koronatesti on positiivinen, ei tulosta välttämättä tarvitse vahvistaa terveydenhuollon koronatestillä, paitsi jos:

 • olet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyössä tai asut samassa taloudessa
 • sinulla on hyvin voimakkaita oireita
 • tarvitset karanteeni- tai eristyspäätöksen

Mikäli yllä olevat asiat eivät koskea sinua, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuollon koronatestiin eikä sinun tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Sinun tulee jäädä kotiin seitsemän vuorokauden ajaksi ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja. Ilmoita henkilöille, jotka ovat olleet lähikontaktissa kanssasi kahden päivän sisällä oireiden alkamisesta, että olet tehnyt koronaviruksen kotitestin ja se on ollut positiivinen. Perheenjäsenten ja lähikontaktien tulisi samoin jäädä kotiin seitsemän vuorokauden ajaksi oireidesi alusta.

Testaaminen terveydenhuollossa

Alueen asukkaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja sen lisäksi henkilö on

 • rokottamaton
 • sairastanut koronavirusinfektion yli 6 kk sitten tai viimeisimmästä rokotuksesta on >5kk
 • sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai asuu samassa taloudessa
 • varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökuntaa (lisätty 25.1.)
 • asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas
 • kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
 • raskaana

Tarvittaessa näytteenottoa priorisoidaan ja esimerkiksi vain sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa tai hyvin oireisia henkilöitä testataan. Tartunnanjäljityksessä tarvittaessa priorisoidaan jäljitystä esim. sote-yksiköiden ja koulujen sekä varhaiskasvatuksen joukkoaltistumistilanteisiin.

Eristys- ja karanteenipäätökset

Terveydenhuollon koronatestissä positiivisen testituloksen saaneille tehdään edelleen Järvi-Pohjanmaan perusturvassa eristyspäätös, jonka kesto on pääsääntöisesti seitsemän vuorokautta. PCR-testillä todetuille koronapositiivisille altistuneet henkilöt määrätään karanteeniin ja heille on vielä pystytty tehdä karanteenipäätös, joka on yleensä 5-7 vuorokauden mittainen. Näillä keinoin Järvi-Pohjanmaan perusturva on pystynyt hillitsemään koronaepidemiaa alueella.

Koronarokotukset

Kaikki tammi-helmikuun rokotustilaisuuksien aikataulut voit tarkistaa sairaanhoitopiirin sivuilta.

Aluehallintoviraston määräykset

Aluehallintovirasto on antanut uudet määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle:

 1. Tartuntatautilain 58 pykälän perusteella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset seuraavasti:
 • Sisätiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä.
 • Ulkotiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa 1.2.- 28.2.2022.

2. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 4.1.2022 määräyksen, jonka perusteella asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden tulee järjestää tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Päätöstä on jatkettu ja uusi päätös on voimassa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella 1.2. – 28.2.2022.

3. Tartuntatautilain 58 g -pykälän perusteella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella suljetaan yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat.

Määräys on voimassa kaksi viikkoa ajalla 31.1.- 13.2.2022.

Määräys sulkee yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat. Päätös velvoittaa toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita. Tilojen sulkeminen kohdistuu alla lueteltuihin tartuntatautilain 58 g pykälän 4 momentin kohdissa tarkoitettuihin tiloihin.

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat;
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2002 syntyneiden ja sitä nuorempien henkilöiden ohjattuun harrastustoimintaan. Suljettuja tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Käytännössä isoimmat muutokset Järvi-Pohjanmaalle:

 • Alajärven uimahalli sekä yleiset saunat voivat avautua 31.1.
 • Alajärven pallohallin yleisövuorot, jotka eivät liity joukkueurheiluun, voivat jatkua 31.1. lähtien.

 

JÄTÄ KOMMENTTI