Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän tuorein tiedote

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Järvi-Pohjanmaan tilanne on mennyt heikompaan suuntaan viime viikon jälkeen. Koronatartuntoja on esiintynyt kiihtyvällä tahdilla, mutta olemme edelleen saaneet toteutettua koronatestaamista ja tartunnanjäljitystyötä.

Myös asukkaiden tekemistä kotitesteistä on ollut paljon hyötyä ja olemme niiden avulla saaneet nopeasti selville uusia tartuntaketjuja alueelta.

Testaaminen

Alueen asukkaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja sen lisäksi henkilö on

  • rokottamaton
  • sairastanut koronavirusinfektion yli 6 kk sitten tai viimeisimmästä rokotuksesta on >5kk
  • sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
  • varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökunta (lisätty 25.1.)
  • asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas
  • kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
  • raskaana

Jos näytteenotto ruuhkautuu, voidaan sitä priorisoida flunssapolin toimesta niin, että yllä mainittujen ryhmiin kuulumattomille henkilöille ei anneta aikaa terveydenhuollon koronatestiin vaan heitä ohjataan tekemään koronaviruksen kotitesti.

Koronavirusta varten kaupasta ostettavia kotitestejä suositellaan käytettävän esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • sinulla on flunssan oireita eikä sinun ole välttämätöntä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin
  • olet altistunut tai saattanut altistua koronapositiiviselle henkilölle

Jos teet koronaviruksen kotitestin ja se on positiivinen, sinun tulee jäädä kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi. Suosittelemme kuitenkin Järvi-Pohjanmaalla kaikkia positiivisten kotitestin tehneitä olemaan yhteydessä flunssapoliklinikan ajanvaraukseen 06 2412 7700, jotta kotitestin tulos vahvistetaan terveydenhuollon koronavirustestillä ja positiivinen kotitestin tulos viedään jo tartunnanjäljityksen tietoon.

Karanteeni- ja eristyskäytännöt

Eristys- ja karanteeniaika voivat olla lyhimmillään viisi vuorokautta. Järvi-Pohjanmaalla tällä hetkellä noudatetaan pääasiassa seuraavaa linjaa:

  • eristys voi olla viisi vuorokautta, jos koronapositiivinen on täysin rokotettu ja (lähes) oireeton. Eristystä saatetaan kuitenkin jatkaa, jos oireet jatkuvat.
  • karanteeni voi olla viisi vuorokautta, perhekaranteenit (tai esimerkiksi asumispalveluyksikössä) ovat edelleen 10 vrk

Eristyksen ja karanteenin pituuteen voi myös vaikuttaa muut asiat ja lopullinen pituus ratkaistaan edelleen tapauskohtaisesti. Virallista karanteeni- ja eristyspäätöstä ei tehdä automaattisesti kaikille, vaan ainoastaan niille henkilöille, jotka sen tarvitsevat.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI