Kansanedustaja Anne Kalmari kysyi ruokahankinnoista

0

Keskustan  Anne Kalmari kiittää kehysriihen ruokaosiosta, mutta pettyi ministerin vastaukseen julkisissa ruokahankinnoissa

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on kertonut, ettei ruokasektorille päätetty kehysriihessä juurikaan uusia leikkauksia. Se on hatunnoston arvoinen suoritus, joka tukee suomalaista huoltovarmuutta. Vientipanostusten palauttaminen tuo myös kaivattua kasvua sektorille.

Kansanedustaja Anne Kalmari

Ministeri on myös antanut vastauksen keskustan kansanedustaja Anne Kalmarin yhdessä edustajakollegoiden kanssa tekemään kirjalliseen kysymykseen tuontielintarvikkeista ja julkisista hankinnoista. Keskustan kansanedustajat kysyivät, mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, jotta julkisissa hankinnoissa ei jatkossa sallittaisi elintarvikkeita, jotka on tuotettu suomalaisia tuotantonormeja heikommissa olosuhteissa tai kielletyin menetelmin. Lisäksi keskustan edustajat kysyivät, aikooko hallitus puuttua siihen, ettei Suomessa kuluttajille myytäväksi päätyisi vastoin kansallisia tuotantonormeja tuotettuja elintarvikkeita.

Ministeri Essayah tyytyy vastauksessaan lähinnä kertaamaan vallitsevan nykytilanteen sekä toimenpiteet, joita Suomessa on julkisten hankintojen vastuullisuuden edistämiseksi jo tehty. Vastauksen perusteella eri toimijoita sitovaa hankintoja ohjaavaa lainsäädäntöä ei ole tulossa. Uutena toimenpiteenä ministeri Essayah esittää työryhmän perustamista arvioimaan elintarvikkeiden vastuullisen hankinnan kriteereitä, niiden toimivuutta ja kehitystarpeita.

  • Saimme viime eduskuntakaudella muun muassa valmiiksi kansallisen julkisten hankintojen strategian ja päivitettyä elintarvikkeiden hankintoja ohjaavat vastuullisuuskriteerit. On tärkeää, että vastauksen perusteella Orpon hallitus on sitoutunut edistämään näiden tavoitteita. Valitettavasti on kuitenkin niin, että suositukset ja ohjeet eivät riitä tilannetta korjaamaan. Vastuullisuuskriteerien noudattaminen on siksi kirjattava lakiin. Ilman konkreettisia lakiesityksiä käy niin, että suomalainen ruoka tulee etusijalle vain juhlapuheissa, toteaa Kalmari.

Kalmari on huolissaan talouden heikkenemisen ja hintojen nousun vaikutuksesta kotimaisen ruoan kysyntään. Ministeri Essayahin vastauksessa todetaan kotimaisuuden merkityksen viime aikoina vähentyneen kuluttajien valintakriteereissä. Heikkenevän talouden vuoksi sama kehitys uhkaa myös esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden hankintoja.

  • Kuluttajien ostovoimasta täytyy pitää huolta. Kun hinnat ovat nousseet ja suomalaisten talous on valmiiksi tiukalla, on huolestuttavaa kuulla hallituksen toteuttavan mittavan korotuksen yleiseen arvonlisäveroon. Suomalaiset joutuvat miettimään entistäkin tarkemmin, mihin rahat ylipäätänsä arjessa riittävät. Sama pätee julkisiin hankintoihin. Orpon hallituksen mittavat leikkaukset pakottavat kunnat ja hyvinvointialueet hakemaan säästöjä jopa ruuan laadusta. Silloin kärsijänä on niin kuluttaja, kuin suomalainen ruuantuottaja, muistuttaa Kalmari.


 

JÄTÄ KOMMENTTI