Kansanedustaja Kilpi: Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut saatettava kuntoon

0

Nuorisotutkimusseuran tuore tutkimus osoittaa, että korona koettelee, eikä se ole kenellekään epäselvää, mutta tämä tulos pysäyttää. 15-25 vuotiaiden tyytyväisyys elämään on laskenut alhaisimmalle tasolle koko mittaushistorian aikana, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.

– Lasku on varsin jyrkkä. Tämä on syytä ottaa erityisen huolellisesti huomioon. Meille ei saa syntyä unohdettujen Korona-sukupolvea, siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Huomioitavaa on myös se, että tyytyväisyys on laskenut niin heikosti kuin myös hyvästi toimeentulevien nuorten keskuudessa, Kilpi sanoo.

– Meillä on nuoria, joilla menee paremmin kuin koskaan, mutta on myös nuoria joilla menee huonommin kuin koskaan. Nyt koko porukalla menee huonommin ja tyytyväisyys on alimmalla tasolla kuin koskaan aiemmin sitten vuoden -97. Kuinka huonosti voikaan mennä niillä, joilla meni jo aiemmin huonosti? Aika iso kysymys, Kilpi toteaa.

– Syrjäytyneiden nuorien määrä on ollut tasaisesti 60 000. Tuo luku uhkaa nyt nousta kovastikin, jos emme tee oikeita asioita ja päätöksiä, Kilpi jatkaa.

Nuorten mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon – terapiatakuu on tässä avainjuttu. Jonkun on otettava selkeästi vastuu syrjäytymisen ehkäisemisestä – näin ei nyt ole. Tieto on saatava kulkemaan eri toimijoiden välillä – nyt samaa työtä tehdään moneen kertaan, koska eri toimijat eivät tiedä toisistaan mitään – palvelut ruuhkautuvat, resursseja hukataan ja palveluihin pääsy vie koko ajan pidemmän aikaa, Kilpi päättää.

Kansanedustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.


 

JÄTÄ KOMMENTTI