Kansanedustaja Tavio : Määräaikaisten sähkösopimusten irtisanomista helpotettava

0
Voimalinjan johdon katkeaminen aiheutti vaaratilanteen (Arkistokuva/J-Pnews)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen määräaikaisten sähkösopimusten irtisanomisehdoista.

Tavio kertoo, että pahimmillaan asiakkaan täytyy kahden vuoden sopimusta irtisanoessaan maksaa jäljellä olevan sopimuskauden kulutusarvion mukainen summa täysimääräisenä. Tavio pitää tällaisia sopimuskirjauksia kohtuuttomina.

– Tavallisilta kuluttajilta ei voida edellyttää sähkömarkkinaspekulointia. Jos ihminen hankkii kahden vuoden sopimuksen, hän ei odota sopimushinnan olevan merkittävästi markkinahintaa korkeampi. Jos sopimuksen ja markkinatilanteen välillä on suuri hintaero, sopimuksen tulisi olla nykyistä helpommin irtisanottavissa, Tavio sanoo.

Tavio katsoo, että kohtuuhintaisen sähkön käyttäjäksi pääseminen on hyväksi suomalaisten ostovoimalle.

– Vuosi sitten pörssisähkön hinta oli ilman arvonlisäveroa alle 9 snt/kWh ja veron kanssakin alle 11 snt/kWh. Vuoden 2022 loppuun mennessä kuukausittainen keskihinta oli kohonnut yli 2,5-kertaiseksi, Tavio muistuttaa.

– Sähköyhtiöiden on syytä tulla kotitalouksia vastaan kohtuullistamalla hintoja tai tarjoamalla sopimuksen irtisanomismahdollisuutta ilman suuria kuluja, Tavio linjaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI